Zsírszalonna ára, sütése- Egy alulértékelt csemege
Zsírszalonna ára, minősége
A zsírszalonna ára nagyon nagy mértékben szóródik. Ennek természetesen az az oka, hogy vásárolható nagyüzemi, ipari szalonna, és házi zsírszalonna is az üzletekben. A házi zsrszalonna ára a legmagasabb. Egy jó minőségű, háztáji sertésből, kisüzemi módon készített, füstölt zsírszalonna ára eléri az 4.000 Ft-ot is. Főleg, ha füstölt. Ennek oka a rengeteg kézi szakmunka, és természetesen a háztáji sertés relatív magasabb ára. Az érlelési idő is fontos tényező az árban, mert a hónapokig lógatással érlelt zsírszalonna az igaz, viszont ezt ugye hónapokig kezlni, tárolni kell, és nem lehet eladni. :-) Viszont a minősége is a legjobb.
Érdemes kipróbálni, igazi házi zsírszalonnából és nagyipari zsírszalonnval is megkóstolni egy jó csuszát párhuzamosan. Érezni fogjuk a különbséget. Nem is kicsit. Érdemes kipróbálni ezt a tesztet.
A másik véglet természetesen a nagyüzemileg tartott sertésből, húsüzemben készített zsírszalonna. Ezek a termékek nagyon rövid idő alatt kerülnek a polcokra. Nem érleltek, vagy csak minimálisan. A füstölés is füstpác, és nem a hagyományos szalonna füstölés. A zsírszalonna árak ebben a szegmensben jóval alacsonyabbak, akciózva 3.000Ft alatt is megkaphatjuk kg-át. Persze ne várjuk ugyanazt az élményt.
A mi javaslatunk, hogy érdemes jó minőségű zsírszalonnát venni, főleg, ha sütni szeretnénk, és fontos összetevője az ételünknek, vagy magában akarjuk fogyasztani.
Íme egy igazi házi zsírszalonna. Hát nem gyönyörű? :-)
Zsírszalonna sütése
A zsírszalonna sütése disznótorokban mindig egy fontos feladat volt. Általában mindig a legtapasztaltabb böllér kapja a feladatott, nehogy odaégjen és finom legyen belőel a tepertő.
Persze a disznótoros a legjobb, de otthon is készíthetünk finom tepertőt. Az alábbiakban 5 kg zsírszalonna sütését írjuk le.
A zsírszalonnát kockákra vágjuk /kb 5X3 cm a legjobb.
Ezt a mennyiséget 2 részre osztjuk,1/3-2/3 arányban. Először egy kis zsírt melegítünk fel a lábosban, majd felrakjuk a tűzre a kb 1/3-át a zsírszalonnának! (egy kis vizet is önthetünk a szalonna alá, ha nincs zsírunk.) Érdemes nagy, kb 10L-es lábost választani, hogy ne fröcsögjön ki. Sütés kezdetekor azért érdemes egy kis zsírt melegíteni alulra, hogy ne égjen oda a szalonnánk, amíg nem olvadt meg.
Ezután folyamatosan kevergetjük, amíg nem indul meg a szalonna olvadása. Közepes tüzet használjunk. Ha már kicsit megolvadt a szalonnánk, akkor hozzáöntjük a többit. Végig közepes vagy alacsony lángon sütjük.
Amikor a zsírszalonns a gyöngyözést abba hagyta, leszedjük a már kisült zsírt, szűrőt érdemes használni hogy ne kerüljön a zsírba semmi. Aranybarna az ideális töpörtyű. Azsírt edényekbe, bödönbe töltjük és hagyjuk megdermedni, hűvös helyen.
Ez a zsír kiválóan használható főzéshez, húsok sütéséhez. Az edény alján leüllepedett törmelékes zsír nagyon jó alapanyaga a pogácsának.
Ilyen a jól kisült tepertő: