Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
hu
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Blog

2021. 07. 19. 21:06:05
Szalonna fajták itthonról és a nagyvilágból

A hagyományos nagy téli disznóvágások végeredményeként finomabbnál finomabb falatok díszelegtek a kamrákban: szalonna, füstölt sonka, tepertő, teli zsírosbödönök, hurkák és kolbászok. Szerencsére a mai kor emberének nem kell megvárnia a disznóvágások idejét, mert a henteseknél és a boltok polcain bármikor elérhető a friss hentesáru.

2021. 07. 14. 22:11:08
Pármai sonka, magyar házi sonka, Serrano sonka - Mi a különbség?

Ki ne imádná a mennyei ízéről híres sonkát? A pármai sonka, a serrano sonka és a magyar házi sonka is szárításos eljárással készül. Ennek keretein belül a gondosan kiválogatott, legfinomabbnak tűnő sonkákat egy jól szellőző helyen felakasztják. Az eljárás fontos eleme a húslé távozását elősegítő sózás, majd a megfelelő páratartalom és hőmérséklet beállítása a szárítás során. A pármaihoz és a serrano sonkához képest a magyar sonka elkészítésekor egy plusz lépés is bekerül az eljárásba: mégpedig a füstölés. Az alapvető különbséget a sonkák között tulajdonképpen a származási helyük és az elkészítés részleteiben fedezheted fel.

2021. 07. 02. 10:53:12
A tökéletes Húsvéti sonka titkai

A Húsvét egyet jelent a sonkával, azonban nem mindegy, hogy milyen sonka is kerül az asztalra. Nincs annál lehangolóbb mikor az egész évben várt sonka adagunk, lében tocsogós, puha, sótlan stb. Arra szeretnénk most iránymutatást adni, hogy mire figyeljünk a húsvéti sonkánk beszerzésénél.

 

 

2021. 07. 02. 10:48:26
A sonka főzése, avagy mi a jó fott sonka titka

A húsvét az egyik legnagyobb családi ünnepünk, amelyhez a húsvéti sonka elengedhetetlen kellék! De mi is kell az igazán finom főtt sonkához?

Sonka főzése

Mondanunk sem kell az egyik legfontosabb összetevő a jó füstölt sonka,- ideális ha hagyományos házi sonkát tudunk beszerezni-, na de hogyan is főzzük, hogy ne rontsuk el!

Elöljáróban annyit, hogy Kb 2.5-3 órára lesz szükségünk az elkészítéshez, ha az áztatás nem számítjuk bele. Előkészítés Főzés előtt mossuk meg a sonkát, majd áztassuk 1-2 órát hideg, bő vízben. Fontos, hogy a zsíros réteget ne vágjuk le, mert kiszárad a sonkánk a főzés során, illetve fontos íz anyagokat veszíthetünk! Ha nagyon sós a hús, akkor egy egész éjszakát is áztathatjuk! (Hogyan tudhatjuk, hogy nagyon sós? Egyszerű. Kóstoljuk meg J) Áztatás után öntsük le a vizet róla, majd újból öntsük fel friss hideg vízzel, úgy hogy ellepje! Már indulhat is a főzés!

2021. 07. 02. 10:27:11
Mangalica és hagyományos hibrid sertés - Miben különböznek? A mangalica hagyományos magyar fajta, jellemzően szabad tartásban nevelik. Ezzel szemben a hibrid hússertések nagyüzemi tartásra lettek kitenyésztve, és a szabad tartást nem tűrik. Na, de miben térnek el, miben más a húsuk? Jobb-e a mangalica szalonna, vagy a mangalica kolbász? Ezt gyűjtöttük össze ebben a cikkben.
2021. 07. 02. 09:59:56
Milyen bort válasszunk kolbászhoz, sonkához, kocsonyához?

Közelednek a karácsonyi ünnepek, ilyenkor szívesen fogyasztunk bort is az ünnepi ételek  mellé. Vajon milyen bort válasszunk, a sült kolbászt, sonkát, kocsonyát, vagy füstölt kolbászt fogyasztunk. Ha te sem vagy sommelier, akkor neked szól ez a cikk, próbálunk nektek segíteni ezzel a rövid bejegyzéssel.

2021. 07. 02. 09:55:50
Böllér szerszámok, amire egy disznóvágáshoz szükséged lehet

A disznóvágáshoz alapvetően disznóra, némi szakértelemre, egy klassz csapata, jó fűszerekre, és néhány alap böllér szerszámra van szükségünk. (Vannak olyanok, akik szerint pálinkára is szüksége van a böllérnek.) Azt is gyorsan rávághatjuk a kérdésre, hogy disznótoros kés. Na, de milyen?

Komolyra fordítva, ha kezdő böllérek vagyunk, természetesen minimálisan elégséges 1-2 két jó kés, tároló edények, és egy nagyobb húsdaráló a munkához.  Ha azonban gyakrabban is részt veszünk disznótorban, akkor érdemes összeállítani egy alap szerszám készletet, még akkor is, ha hobbiból böllérkedünk.  Kicsit olyan ez, mit bármilyen hobbi. Jó érzés, ha van néhány jó minőségű, míves eszközünk.

Na, de lássuk milyen eszköze legyen a böllérünknek, mi nem hiányozhat a disznótorról.

 

2021. 07. 02. 09:43:54
Buza kolbászok, avagy egy családi tradíció feltámasztása

Buza Sándor neve biztosan mindenkinek ismerősen cseng, hisz évtizedek óta láthatjuk a TV képernyőn és hallhatjuk a rádióban! Azt viszont már bizonyára sokkal kevesebben tudják róla, hogy felmenői között ismert kolbászkészítők voltak, és családja már a múlt századelőn ismert volt kiváló szalámiairól és kolbászairól! Sándor ezt a tradíciót támasztotta fel néhány évvel ezelőtt, buzgón követve nagyapja, Búza Vendel családi receptúráját, ízvilágát, és büszkén használva a termékek korabeli megjelenését. Barátai unszolására az idei húsvéti szezontól már füstölt sonka is megjelenik a kínálatában, ez adta az apropóját ennek a cikkünknek.

2021. 07. 02. 09:38:58
5 tipp, hogy igazán finom húsvéti sonkát sikerüljön vennünk!

Valószínűleg mindenki járt már úgy, hogy nem sikerült igazán finom sonkához jutnia, így a várva-várt húsvéti csemege csalódást okozott! Ha néhány tanácsot megtartunk, amikor húsvéti sonkát választunk, elkerülhetjük a csalódást. Ebben igyekszünk segíteni.

Szerencsére évről-évre egyre több jó minőségű sonkához lehet hozzá jutni. Szóval csak egy kis körültekintésre van szükségünk, és remek sonkánk lesz.

2021. 07. 02. 09:35:07
Kocsonya főzés titkai, avagy kocsonya készítés okosan

A klasszikus kocsonya receptet szinte mindenki ismeri, és készíti. Karácsony közeledtével különösen aktuális a kocsonya kérdés, hisz egy igazi tradicionális karácsonyi ételről beszélünk!

A kocsonya recept is olyan, -mint a többi hagyományos magyar ételünk-, jókat lehet vitatkozni arról, hogyan is készítsük, milyen hozzávalók a legjobbak hozzá…Néhány dologban azonban közösnek kell lennie a jó kocsonyának! Egy kocsonya receptet már egy korábbi cikkünkben bemutattuk, most nézzük, melyek a jó kocsonya titkai!