Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
hu
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Mit jelent, hogy egy termék minden mentes?

Mit jelent, hogy egy termék minden mentes?

Mit jelent, hogy egy termék minden mentes?

Nyitott szemmel járva észrevehettétek, hogy néhány éve szinte észrevétlenül belekúszott a köztudatba egy korábban ismeretlen fogalom: minden mentes, vagy ahogyan sokszor használják az interneten: mindenmentes. Igen, már szinte új főnévként.

 Mára – jogosan – elfoglalta méltó helyét, hétköznapi szókincsünkben. Sajnos ennek az oka minden bizonnyal nem csak az, hogy egyre többen igyekszünk tudatosan étkezni, hanem az is, hogy egyre többeknek van valamilyen étellagiája, vagy érzékenysége.

Ízlelgessük csak kicsit: minden mentes…

Mi mindent is rejt a kifejezés?

mindenmentes, az élelmiszereinkkel, étkezésünkkel kapcsolatban azt jelenti, hogy étkünk, minden olyan alap és adalékanyagtól mentes, ami érzékenységet, összeférhetetlenséget, allergiát okozhat. (Mint egy kevésbé jó szomszéd, vagy főnök…)

Ami a tányérunkra kerül és minden mentes, az kizárólag azokat az alapanyagokat tartalmazza, amikre az adott élelmiszerben, termékben szükség van, és amitől elvárható, hogy benne legyen.

Ellenőrzött hús és húskészítmények esetén jó minőségű, megfelelő arányú, legoptimálisabb esetben szabadon tartott, legeltetett, kapirgáló állatok húsa, bőre, zsiradéka, inai, porcai. Ez így meglehetősen komolyan és talán kannibálosan hangzik, de ezzel együtt, ezekre az „alkatrészekre” az egészséges táplálkozás mai ismeretei szerint bizony szükség van. Csakúgy, mint a vitaminjaira, ásványi anyagaira, a bennük található kollagénre, elasztinra, és itt álljunk is meg egy szóra! Találkoztatok már életetek során sportsérüléssel, porckopással, ugye? Nos, ezek természetes gyógymódjai bizony az állatok húsában, belsőségeiben, porcaiban, zsigereiben találhatók, s számunkra ezért fontosak. No, és persze a szépségünkért, bőrünk, hajunk, kötőszöveteink egészségéért, úgyhogy ezek mind benne vannak a megbízható húskészítményekben: kolbászokban, szalámikban, hurkákban, disznótoros és egyéb húsipari készítményekben. S ami még jellegzetes ízüket, zamatukat meghatározza: a nélkülözhetetlen – minden mentes – fűszereik szintén!

Ami nincs bennük: szója, cukor, tartósítószerek, adalékanyagok, szinezékanyagok. Mert indokolatlanná válhat használatuk.

 

Mi lehet mindenmentes még? A teljesség igénye nélkül:

Kenyér, pékáru, már önmagában a liszt, ha gluténmentes. Az ebből készült kenyerek, pék és apró sütik, tészták, nápolyik, levesbetétek, cukrászati termékek és alapanyagok, mint például a fagylalttölcsér, vagy az ostyalapocska.

És egy beugratós kérdés: az egyik nyári alapsavanyúság, a kovászos uborka? Nos, kedvencünket, ha hagyományosan készítjük készíted, sajnos a kenyér miatt gluténos lesz. DE! Ha alternatív megoldásként burgonyakarikákkal, puffasztott rizsszelettel készíted el, akkor már glutén, sőt minden mentes!

Mindenmentes hús

Tovább folytatva a sort, pontosan mi mindentől mentes a minden mentes?

Sorolom: gluténtól, szójától, cukortól, tej és tejtermékekben lévő tejcukortól, tejfehérjétől, élesztőtől, és még a sokat vitatott, hol a jó, hol a rossz oldalra besorolt tojástól is! Kérdezhenéd, hogy búza származék, vagy szója a kolbászban??? Sajnos igen. A kolbászkésztésben is igaz, hogy a nagyipar rengeteg kiegészítőt, adalékot, olcsóbb pót anyagot használ, így akár szója is kerülhet bele hús helyett.

 

Kérdezhetitek mindezek után: mi maradhat tányérotokon, uzsonnás, ebédes dobozaitokban?

A jó hír az, hogy minden, minden mentesen elkészített eleség!

Az alapanyagok széles, színes skálája, évszakonként frissen termő hozzávalói, ma már könnyen és biztonsággal hozzáférhetők a legtöbb piacon, élelmiszer-, gyógynövény- és húsboltban. Egészséges étrendünk kialakításához érdemes körbejárni a témát, de a minőségi alapanyagokból és adalékanyagoktól mentes húskészítmények megvásárlásával biztosan nem lősz mellé. 

Ami fontos: Keressétek a természetes, hagyományos termékeket, megbízható forrásokat.

 

Mit tervez ezen a területen a Kolbászáruház?

Egyre többen jelzitek felénk, hogy a nitrit-, glutén-, és  szinezékmentesség nagyon fontos nektek, és jelezzük a termékeinken. Általában elmondható, hogy a terméekink hagyományos eljárással készülnek, és nem tartalmaznak a nagyiparban szokásos adalékokat, de ennek ellenére nagy munkában vagyunk: Folamatosan egyeztetünk a bezállítókkal, hogytermékeik mitől mentesek.

Ezeket az infók hamarosan, napokon belül megjelennek nálunk a termékeknél...szóval érdemes minket követni!

 

Kolbászos csapat

Tartalomhoz tartozó címkék: ételallergia