Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
hu
Ön itt jár: > Kezdőlap > Blog >

Milyen bort válasszunk kolbászhoz, sonkához, kocsonyához?

Milyen bort válasszunk kolbászhoz, sonkához, kocsonyához?

Közelednek a karácsonyi ünnepek, ilyenkor szívesen fogyasztunk bort is az ünnepi ételek  mellé. Vajon milyen bort válasszunk, a sült kolbászt, sonkát, kocsonyát, vagy füstölt kolbászt fogyasztunk. Ha te sem vagy sommelier, akkor neked szól ez a cikk, próbálunk nektek segíteni ezzel a rövid bejegyzéssel.

Bor párosítása ételekkel, alapszabályok

A bor párosítás az ételekkel nagy tudomány. Sokan valamiféle csodabogárként tekintenek azokra a sommeliekre vagy gyakorlott  borfogyasztókra akik nagy magabiztossággal tudnak bort ajánlani szinte bármilyen ételhez. Egész üzletágak épültek a bortudományra. Mehetünk tanfolyamokra, ahol megtanítanak bort választani az ételekre, mehetünk borkóstolókra, ahol megismertetnek az alapvető fajtákkal, online kurzusok százaiból választhatunk ha érdekel a bor. Szóval komoly jelene és múltja van a témának.
Nem lehet elég tapasztaltnak lenni ebben a kérdésben, azonban néhány szabály betartásával nem hibázhatunk nagyok. Általánosságban elmondható a, hogy a könnyebb ételekhez könnyű fehérbor dukál, a nehezebb ételekhez testes fehérbor, könnyebb vörös bor, vagy az igazán nehéz ételeket testes vörös bor a legmegfelelőbb.

Vörösbor

 

Disznótoros ételek, ezeket a borokat igyuk sült kolbászhoz, füstölt kolbászhoz, füstölt sonkához vagy éppen kocsonyához


Szóval,  mit is igyunk a sült kolbászhoz ha bort fogyasztanánk?  A legtöbb borszakértő a grill kolbászokhoz közepesen testes vörösbort vagy testesebb vörösbort ajánl. Ennek megfelelően a zsíros, fűszeres sült kolbász kívánja a közepesen testes vörös borokat vagy a nehezebb vöröseket. A mi ajánlásunk a közepesen gyümölcsös vörös bor. Ez lehet pinot noir eger környékéről, vagy valamilyen merlot házasítás, esetleg kevesebb cabernet franc-t tartalmazó cuvée, bármelyik hazai borvidékünkről. Ha kizárólag csak a fehér borokat szeretitek, akkor testesebb hárslevelű!


füstölt kolbász, és füstölt sonka esetében egyértelmű a jóslatunk próbáljatok testes vörösbort választani melléjük. Cabernet sauvignon vagy cabernet franc tökéletes párosítás, legyen az szekszárdi vagy villányi. Ha külföldi borokat kóstolnátok, akkor a mi tippünk olasz primitivo vagy spanyol rioja temperanillo.

füstölt sonka

Karácsonykor sok család hogy azt szívesen kocsonyát. A kocsonyához a tüzesebb jellegű kevésbé savas száraz fehér bor a legmegfelelőbb. A balatonfüredi vagy Badacsonyi rizling kiváló választás.
Ha már karácsony évről beszélünk nem mehetünk el tradicionális magyar halászlé mellett sem. A halászlé erősen fűszeres étel, ezért ízben gazdag borok érvényesülnek mellette. A mi tippünk kadarka ideálisan Szekszárd vidékéről. (A kadarka ráadásul tradicionális magyar fajta.) Ha a fehérborokat kedveljük, akkor pedig a Tokai Furmint esetleg a Somló-hegyi juhfark.
Reméljük tudtunk segíteni fenti néhány kezdő borivónak. Higgyetek nekünk, egy finom bor nagyon sokat tud emelni az étel színvonalán.
Legvégül pedig a legfontosabb: Érdemes a borokat próbálgatni. Mindenki megtalálja azokat a borokat, amelyeket imádni fog: étellel vagy étel nélkül. Amennyiben nektek is van tippetek, vagy szerintetek butaságot írtunk, ne kíméljetek, jelezzétek felénk.

Kellemes karácsonyi Ünnepeket kívánunk, és válogassak kínálatunkból kedvetekre.
Kolbászos csapat

Tartalomhoz tartozó címkék: bor kocsonya kolbász