Biztosan nem tudtad, hogy így fogyasztják a füstölt csülköt más országokban
A füstölt csülök családias hangulata
Ugye, te is érzed már a szádban azt a különleges, jellegzetesen finom, kissé kesernyés és sós ízt: a füstölt csülök utánozhatatlan, hamisíthatatlan aromáját, melyet csakis a házilag készült, adalékanyagoktól mentes, kézműves füstölt hús íze jelenthet? Amikor a nagypapád a kerti kamrában füstölte a mennyei, hatalmas disznóhúsdarabokat, és aztán gyermekként, játék és szaladgálás közben időnként beszaladtál beleszippantani az isteni illatába, ezzel is közelebb érezve a karácsonyi és húsvéti ünnepek hangulatát, illetve a nagy családi, rokoni összejövetelek hangos nevetéseit.
De mi is az a csülök, és mi készül a csülökből a világ más országaiban?
A csülök alapvetően a sertéscomb egy bizonyos része. Az első csülök a sertés első lábaiból, míg a hátsó csülök a hátsó lábaiból készül. A legtöbb országban a csülök ismeretlen fogalom, hiszen ugyanúgy a sonkába kerül, mint a sertés más részei. Főételként a csülköt, de főleg a füstölt csülköt nagyon kevés országban ismerik, csak egy-két példát lehet találni, de azt is csak a közelünkben. Úgy tűnik tehát, hogy a Földbolygó rengeteg országa meg van fosztva a füstölt csülök roppanós, mégis puha, zsíros, szaftos ízétől és felejthetetlen élményétől.
Kik és miért, vagy miért nem füstölik a csülköt?
A füstölést sajnos ismét csak kevés országban ismerik, de különösen a csülköt nem szokás füstölni. Pedig az őseink nem véletlenül alkalmazták, már magunk sem tudjuk, milyen régóta. Hiszen a füstölés teljesen vegyszermentes, környezetkímélő, és nem utolsósorban költséghatékony megoldás arra, hogy az akár egy évben egyszer történő disznóölésből egész évben ehessünk húst. Intelligens hűtők helyett a felmenőink a józan paraszti intelligenciájukat használták, mely még áramot sem fogyasztott.
Bajorországban sörkorcsolya
Az Oktoberfest elképzelhetetlen csülök nélkül. A különböző sörökhöz kis papírtálcán kaphatjuk meg, ahogyan a füstölt kolbászt is szokás. A füstölt csülök zsíros íze miatt kiválóan illik a sörhöz, nem véletlenül isszák hozzá olyan sokan. Hangulatos, laktató étel, mely nagyszerűen kielégíti a sörfesztivál résztvevőinek csillapíthatatlan étvágyát, kiegészítve az ízletes szomjoltót.
A lengyel golonka
Ízletes, csülökből készült ételre még Lengyelországban találtunk, konkrétan Zakopane hangulatos városa körül. Az általában hatalmas adagokban felszolgált sült-főtt csülkös ételt héjában sült burgonyával és hagymás vajjal szokás kínálni. Ez kissé hasonló ahhoz, ahogyan mi ismerjük a sült csülköt.
A füstölt csülök a magyar családoknál
Na, és te? Érzed még a mennyei füstölt csülkös bableves ízét? A lesütött, de előfőzött, forró, kellemesen szaftos, ropogós bőrű, sokszor a kemencében krumplival és hagymával egybesütött füstölt csülök csodálatos aromáját, melyet az éttermek úgy ismernek: füstölt csülök Pékné módra? Újévkor készült még az ízletes csülkös kocsonya, ami pillanatok alatt el tud fogyni, hiszen mindenki elkapkodta a családban. Sietős téli napokon pedig a Sparheltba vagy a kályhába csak egy kis káposztával bedobták a füstölt csülköt sülni, melynek finom illata az egész lakást körbelengte.
Úgy tűnik tehát, a füstölt csülök mégis csak igazi Hungarikum, melyre méltán lehetünk büszkék.
Foggyasszuk bátran! :-)
Kolbászos (és sonkás) csapat