Mik a termelői piacok népszerűségének titkai?
Neked is ezek az elsődleges szempontjaid vásárlásnál?
Egyre inkább nő azoknak a száma, akik más okokat is figyelembe véve egyre több tudatosságot visznek vásárlási szokásaikba. Gondolok itt a vegyszer- és allergénmentességre, vagy a tartósító anyagok mellőzésére. Az sem mellékes körülmény, hogy honnan származik az adott élelmiszer és milyen körülmények között szállították, illetve tárolták, amíg a polcokra került. Fentieket figyelembe véve gyakrabban keressük fel a környékünkön található piacokat, azok közül is az egyre népszerűbbé váló termelői piacokat.
Sokaknak már szempont az is, hogy a megvásárolt termék hazai legyen, hisz így hazai kisgazdálkodók megélhetését támogathatja. Ezenfelül jó érzés tudni, hogy honnan számazik a termék. Hisz gondoljunk bele, mi a jobb. tudni, hogy egy Csongrád megyei nyugdíjas kertész a paradicsom termelője, vagy megvenni a szupermarket terméket, amely egy Holland nagyüzemi termelőtöl érkezik.
Mi is az a termelői piac tulajdonképpen?
A termelői piac, olyan helyi piac, ahova a környéken élő kistermelők viszik ki az általuk megtermelt árukat, illetve a saját maguk által készített portékákat. Ezek lehetnek zöldségek, gyümölcsök, állati eredetű készítmények, mint például sajtok, méz, füstölt áru. De ide sorolhatók a saját készítésű lekvárok, szörpök vagy egyéb kézműves termékek is.
Alapvetően minden megtalálható itt, ami kisüzemi gazdaságben megtermelhető, előállítható. Szerencsére egyre több termelői piac nyílik, egyre nagyobb választékkal; a termelők felismerték, hogy érdemes szinte bármit előállítani, ha az autentikus és jó minőségű, Persze ehhez a vásárlók is kellenek!
Miért jársz jobban, ha ezeken a helyeken vásárolsz?
Először is nem az áruházlánc tulajdonosokat, hanem a környéken élő ismerőseidet támogatod vásárlásaiddal. Amit a piacon találsz, az nem hosszú, napokig tartó, kamionokban történő szállítás útján kerül eléd, hanem frissen szedve vagy készítve a kertből. A készítmények nincsenek tele vegyszerrel és tartósító anyagokkal, azokat természetes módon állítják elő. A füstölt áru nem gyorsan érlelt, hanem hagyományos módon készül, ezáltal az eredeti ízű és minőségű, mint ahogyan nagyapánk készítette. Őrizheted a hagyományokat és megmutathatod gyermekeidnek, milyen volt a nagymama lekvárja vagy málnaszörpje.
Akinek az fonos, még azt is elérheti, hogy a termék előállítójával beszélgessen, akár ötleteket kapjon az eltartásról, tárolásról stb. Ez azért igazán más érzés, mint levenni a polcról a terméket!
Ha egyszer kipróbáltad, vissza fogsz térni.
A piacozás élmény, annak hangulata van. Indulj el a kezedben kosárral – környezetvédelmi szempontból sem árt, ha nem zacskózol folyton – és járd végig a standokat. Akkor lehetsz biztos a termelői származásban, ha változatos egy termelőnél a kínálat, többféle áruja van és kisebb a mennyiségük. A nagyobb tételeknél már felmerülhet a gyanú, hogy a nagybani piacról származik, de ezt ránézésre meg lehet állapítani. Szóval elindulsz, és azt veszed észre, hogy Pista bácsi nyújtja feléd a karika kolbászt, Marika néni kínálja a savanyú káposztát, hogy kóstold meg. Ha már másodszor mész, ismerősként köszöntenek, hiszen a piacnak közösségteremtő hatása is van. Elbeszélgethetsz az ismerősökkel és megismerkedhetsz ismeretlenekkel. Eszmét cserélhetsz és történeteket hallhatsz egy olyan környezetben, ahol emberi hang szól és nem a hangosbemondó szajkózza az aktuális akciókat. Ahol esetleg egy utcai hegedűs húzza, és nem a karácsonyi zene szól már szeptemberben. Ahol nem kell sietned, hiszen jó levegőn vagy és kedves szóval várnak, nem pedig morcos, életunt eladó puffog rád, ha kérdezni mersz valamit. Próbáld ki, menj piacra, és meglátod, nem tudsz leszokni róla.
A kolbászáruház mint online termelői piac
A kolbászáruház indítójakét is a fentiek motiváltak. A magyar kistermelői termékeket elvinni a családok asztalára. Népszerűsíteni az arra érdemeseket. Legyen az húskészítmény, kolbász, méz, lekvár!
A termelői piacokat nem is tekintjük versenytársnak, hisz ugyanaz a cél vezérel!