sonka
Ki ne imádná a mennyei ízéről híres sonkát? A pármai sonka, a serrano sonka és a magyar házi sonka is szárításos eljárással készül. Ennek keretein belül a gondosan kiválogatott, legfinomabbnak tűnő sonkákat egy jól szellőző helyen felakasztják. Az eljárás fontos eleme a húslé távozását elősegítő sózás, majd a megfelelő páratartalom és hőmérséklet beállítása a szárítás során. A pármaihoz és a serrano sonkához képest a magyar sonka elkészítésekor egy plusz lépés is bekerül az eljárásba: mégpedig a füstölés. Az alapvető különbséget a sonkák között tulajdonképpen a származási helyük és az elkészítés részleteiben fedezheted fel.
A Húsvét egyet jelent a sonkával, azonban nem mindegy, hogy milyen sonka is kerül az asztalra. Nincs annál lehangolóbb mikor az egész évben várt sonka adagunk, lében tocsogós, puha, sótlan stb. Arra szeretnénk most iránymutatást adni, hogy mire figyeljünk a húsvéti sonkánk beszerzésénél.
A húsvét az egyik legnagyobb családi ünnepünk, amelyhez a húsvéti sonka elengedhetetlen kellék! De mi is kell az igazán finom főtt sonkához?
Sonka főzése
Mondanunk sem kell az egyik legfontosabb összetevő a jó füstölt sonka,- ideális ha hagyományos házi sonkát tudunk beszerezni-, na de hogyan is főzzük, hogy ne rontsuk el!
Elöljáróban annyit, hogy Kb 2.5-3 órára lesz szükségünk az elkészítéshez, ha az áztatás nem számítjuk bele. Előkészítés Főzés előtt mossuk meg a sonkát, majd áztassuk 1-2 órát hideg, bő vízben. Fontos, hogy a zsíros réteget ne vágjuk le, mert kiszárad a sonkánk a főzés során, illetve fontos íz anyagokat veszíthetünk! Ha nagyon sós a hús, akkor egy egész éjszakát is áztathatjuk! (Hogyan tudhatjuk, hogy nagyon sós? Egyszerű. Kóstoljuk meg J) Áztatás után öntsük le a vizet róla, majd újból öntsük fel friss hideg vízzel, úgy hogy ellepje! Már indulhat is a főzés!
Valószínűleg mindenki járt már úgy, hogy nem sikerült igazán finom sonkához jutnia, így a várva-várt húsvéti csemege csalódást okozott! Ha néhány tanácsot megtartunk, amikor húsvéti sonkát választunk, elkerülhetjük a csalódást. Ebben igyekszünk segíteni.
Szerencsére évről-évre egyre több jó minőségű sonkához lehet hozzá jutni. Szóval csak egy kis körültekintésre van szükségünk, és remek sonkánk lesz.
A céges ajándékozás a mai napig népszerű az üzleti életben, azonban nagyon sokat változott az elmúlt évtizedekben, egy komoly minőségi evolúción ment át- Erről szeretnénk egy kicsit „értékezni”, természetesen nem elfelejtve, hogy a kolbaszaruhaz.hu egy gasztronómiai témájú oldal.
A cégek év végén a Karácsony közeledtével szívesen jelzik ajándékozással ügyfeleiknek, partnereiknek, munkatársaiknak, hogy örülnek az együttműködésnek, szeretnék folytatni tovább. Ez amennyiben nem kényszeredetten történik, finom módja annak, hogy a cégek pozitívan maradjanak meg az ajándékozottak fejében. Na, de hogyan is változott az üzleti ajándék divatja? Milyen ajándékokat érdemes vennünk üzletfeleinknek?
Sonkát pácolni jó dolog! Egyrészt remek hagyomány, másrészt fantasztikus csemegét tudunk készíteni! Ha kísérletező kedvűek vagyunk a kreativitásunkat is kiélhetjük, mert ugyan a sonkapác mindig hasonló, még is sokféle változatát tudjuk elkészíteni, és bátran változtathatjuk az arányokat ízlésünktől függően! Most a Húsvét közeledtével szeretnénk két sonka páclé változatot bemutatni.
Mert ugye egyetértünk, hogy a sonka igazán csak akkor finom, ha szakértelemmel és hagyományosan pácolt, füstölt, érlelt, és persze tényleg sonkából készül! A kínálatunkba is csak ilyet kínálunk! Mert nincs lehangolóbb az aromával és sós vízzel fecskendezett sonkának hazudott húsnál!
Jaj mikor ehetjük már a húsvéti sonkát! Na, de lássuk a két páclét!
Kedvcsinálónak pedig legyen itt egy sonka a kínálatunkból!
A Húsvét a második legnagyobb családi és keresztény ünnep! Hagyományosan a megújulás, a tavasz eljövetelének ünnepe is! Talán nem túlzás azt állítani, hogy nincs Magyarországon olyan család, ahol ne kerülne sonka az asztalra! De miért is eszünk sonkát Húsvétkor?
A sonkának hatalmas hagyományai vannak a mgyar gasztonómiában; az ünnepek elengedhetetlen része. De mi is kell ahhoz, hogy igazán finom füstölt sonkánk legyen? A sonka pácolása nem ördöngősség, viszont van néhnáy szabály, amit be kell tartanunk!
Erre adunk néhány tanácsot!