Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
hu
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Savanyú káposzta készítése nagymamáink módszerével- a házi vitaminbomba

Savanyú káposzta készítése nagymamáink módszerével- a házi vitaminbomba

Savanyú káposztát már évszázadok óta készítünk! Nem csoda, hisz egyrészt fantasztikusan finom, másrészt a savanyú káposzta kiváló vitamin és tápanyagforrás, így nagymértékben hozzájárul szervezetünk egészséges működéséhez, főleg a téli hónapokban. Káposztát tradicionálisan fahordóban savanyítunk, és lábbal, gumicsizmában taposunk. (Sajnos a boltban kapható savanyú káposzták jó része már nem így készül, itt is jellemző a gyorsérlelés, citromsavval és édesítőszerekkel.) De lássuk is mit kell tudni a káposztasavanyításról, melyek a legtipikusabb receptjei és milyen vitaminokat tartalmaz.

Savanyú káposzta készítése

Ha hagyományos vecsési savanyú káposztára vágyunk két lehetőségünk van: Vagy keresünk egy jó házi termelőt, vagy magunk savanyítunk. Ha inkább megvásárolnád, nézd meg a savanyúság kínálatunkat, he pedig inkább megpróbálkozol a készítéssel, az alábbiak szerint járj el:

Hozzávalók egy kb. 15 literes hordónyi savanyú káposztához

• 13 kg tisztított fejes káposzta

• kb. 0.5 kg durva konyhasó (fontos, hogy ne legyen jódozott, vagy mással kevert)

• 4-5 g egész feketebors

• 2-3 g babérlevél

• 4-5 g egész köménymag

  • 1 db nyári alma (azért nyári, mert az nem annyira savas, de más fajta alma is megfelelő)

•2 db piros kápia paprika

 

Savanyú káposzta elkészítése

 

A káposzták külső sérült leveleit távolítsuk el. A torzsát kivághatjuk, de benne is maradhat. Mi azt javasoljuk, hogy ha nem nagyon fás akkor maradjon benne, mert édes és cukortartalma segít az erjedésben. (Nagymamám is mindig lereszelte az egész káposztát, inkább előtte próbált zsengébbeket válogatni.) A káposztát ezután káposztagyalun reszeljük le. Ha nincs káposztagyalunk, akkor más, nagylyukú reszelő is megfelelő.

A Hordó alját mindig béleljük ki nagy káposztalevelekkel, illetve majd a tetejét is burkoljuk levelekkel.

Utána rakjunk rá némi sót, néhány babérlevelet és pár szem borsot, majd jöhet a gyalult káposzta. Ezután újra hintsük meg sóval, babérlevéllel és borrsal és újabb réteg káposzta jöjjön, egészen addig amig meg nem telik a hordó.

Az apróra vágott kápia paprikát is keverjük folyamatosan a káposzta közé.

Ami nagyon fontos, hogy minden réteg káposztát alaposan döngöljük le. Régen ezt tradicionálisan döngölőfával vagy taposással értéke el. Ha nincs döngölőfánk, akkor a kezünk is megfelelő. Nyomkodjuk le erősen kézzel a gyalult káposztát. Ez egyébként azért fontos, hogy a káposzta levelek roncsolódjanak, és kiadják a levüket.

A nyári almát a hordó tetejére rakjuk, és egy kicsit nyomjuk a káposztába. Legvégül még néhány nagy káposztalevél és már kész is! Ezután már csak valamilyen nehezékre van szükségünk amit a káposztára helyezünk. Ez lehet nagyobb kő, vízzel teli befőttes üvegek stb. A hordót ezután zárjuk le a fedelével. Fontos, hogy annyira nyomjuk le a káposztát, hogy folyamatosan ellepje a saját leve! Ha jól nyomkodtuk a káposztát, akkor elég sok levet ereszt azonnal, szóval biztosan el fogja lepni a saját leve.

  Füstölt csülök savanyú káposztával

Egy igazán finom étel: füstölt csülök párolt káposztával, akár savanyú káposztával is. A receptet itt olvashatod.

.

Na de hogyan lesz savanyú káposztánk?

Hogyan erjed meg a káposztánk? Szobahőmérsékletű helyiségbe kell tenni a hordót, pár nap után megindul az erjedés. A káposztának kb. 4-6 hétre van szüksége ahhoz, hogy teljesen megerjedjen. Az időintervallum változik attól, hogy milyen a hőmérséklet, mennyire fiatal a káposzta stb.

Ami fontos, hogy 2-3 naponta forgassuk át a káposztát, majd ugyanúgy „lesúlyozva” zárjuk vissza a hordóba. Régen nagyszüleink is így készítették. Minden egyéb, a neten keringő egyéb megoldással nem érdemes kísérletezni.

Honnan tudjuk, hogy kész-e a savanyú káposztánk? A Legősibb módszerrel: kóstolással. Az íze alapján tudjuk majd, hogy készen van-e. Amikor kész van a káposztánk, akkor az erjedés során a káposzta tetején lévő hab is elkezd eltűnni.

Néha némileg bebarnul a teteje, de ne aggódjunk, attól még jó. Amit viszont jó tudni, hogy az erjedés gázképződéssel jár. Amikor kinyitjuk a hordót, vagy ha zárt térben van, vigyázzunk. Kinyitás után ne hajoljunk azonnal fölé. Nagy bajunk ugyan nem lenne- kivéve, ha egy zárt helyen tömegével állnak a hordók-, de nem túl kellemes érzés belélegezni.

 

 

Hogyan tároljuk a savanyú káposztát az elkészülte után?

 

Ha kész a savanyúságunk, akkor tegyük át hűvös helyre. Maximum 7-8 fokban kell tárolnunk, mert egyébként tovább fog folytatódni az erjedés. Ezt persze nehéz otthoni körülmények között biztosítani. De sebaj! Szedjük kisebb csomagokra, és hűtőszekrényben vagy lefagyasztva fagyasztóban is tárolhatjuk. Sokáig eltartható, és a benne lévő vitaminok és egyéb hasznos összetevői is megmaradnak.

 

A Savanyú káposzta hatásai szervezetünkre

Savanyú káposztából remek ételeket lehet készíteni, de emellett valóságos multivitamin a savanyított káposzta. A fejeskáposzta C-vitamin tartalma nagyon magas (20 mg/100 gr), amit nem veszít el a savanyítás során sem, ezért kitűnően alkalmas az erek támogatására, és az immunrendszer erősítésére is.

A C-vitaminon kívül B1-vitamint (0,03 mg/100, karotint (0,02 mg/100 g), foszfort, kalciumot, káliumot, magnéziumot és nátriumot is tartalmaz. Víztartalma is nagyon magas, 90%-on felüli.

Energiatartalma nagyon csekély, és rosttartalma is nagyon magas, így kiváló a bélrendszer karbantartására.

A fejeskáposzta tejsavtartalma miatt, segíti a vastagbél működését, illetve antibiotikum-kúrák után segít a bélműködés helyreállításában.

Tartalomhoz tartozó címkék: receptek savanyú káposzta