Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
hu
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Mangalica és hagyományos hibrid sertés - Miben különböznek?

Mangalica és hagyományos hibrid sertés - Miben különböznek? A mangalica hagyományos magyar fajta, jellemzően szabad tartásban nevelik. Ezzel szemben a hibrid hússertések nagyüzemi tartásra lettek kitenyésztve, és a szabad tartást nem tűrik. Na, de miben térnek el, miben más a húsuk? Jobb-e a mangalica szalonna, vagy a mangalica kolbász? Ezt gyűjtöttük össze ebben a cikkben.

A mangalica eredete

A mangalica sertés Magyarországon őshonos, eredetvédett fajta. Az eredete régre nyúlik vissza. A serések szinte teljesen kihaltak a török hódoltság alatt, mivel a törökök vallási okokból nem fogyasztanak sertést. Ezért a sertéstenyésztés nagyon visszaszorult Magyarországon. Ennek ellenére a történetírók úgy tartják, hogy már a XVIII. század közepén feltűntek mangalica sertések a vásárokon. Egyes vélemények  szerint az Alföldön vagy Erdélyben tenyésztették őket. Mivel a mangalica nagyon sokban megőrizte vad jellegét, könnyű volt szabadon is tenyészteni, egyre kedveltebb lett. Rengeteg zsírja is népszerűvé tette. Folyamatosan terjedt a fajta, a XiX. század közebén már az ország egész területén ismert volt.

A XX. század elején a sertéspesti, majd a világháborúk megtizedelték, és a nagyüzemi állattartás kialakulásávla is folamatosan csökkent a jelentősége. Az 199a-es évektől lett újra egyre népszerűbb. A gasztronómia fejlődésével pedig egyre inkább különleges gourman húsnak minősül. Világszerte ismerik a mangalicát, és előszeretettel keresik a magyar  éttermekben. Sok mítosz is kialakult a mangalica zsír és hús körül. Sok turista egyfaja hungarikumként viszi ajándékba a mangalica kolbászt!

 

A mangalica zsír, szalonna

A mangalica zsíros sertésfajta. Zsírtartalma sokkal nagyobb a hagyományos sertésénél. A mangalica zsír sokkal nagyobb arányban tartalmaz többszörösen telítetlen zsírsavakat, mint a hagyományos sertészsír. Ez viszont csak akkor igaz, ha az állat hagyományos tartással volt tenyésztve. Makkoztatás nélkül a zsírja nem fog eltérni a normál sertésétől.

A mangalica zsír struktúrája sokkal lazább, mint a hagyományos sertésé, ezért jól elkészítve sokkal finomabb, mint a hagyományos. A mangalica szalonna jóval vastagabb a normál sertés szalonnánál. Mind sózva, mind füstölve igazán finom csemege.

Bográcsos ételekhez, sózott szalonnából süssünk ki zsírt! Megéri, mert tényleg szuper íze lesz.

Mangalica húsból ajánljuk a sült tarját. Sokkal lágyabb a textúrája, mint a hagyományos sertéstarja.

A mangalica kolbász sokak kedvence, de vannak  olyanok is akik kicsit zsítrosnak tartják. Mi azt javasoljuk, azért pár faját mindenféleképpen ptróbáljatok ki. Tényleg különleges ízhatású, és több termelőnek megvan a hagyományos tartású mangalica forrása. Például Kövér tanya!

 Kóstold meg mangalica kolbász kínálatunkat!

Mangalica fesztivál

Mangalica fesztivált 2008 óta tartanak Budapesten. Ezt a mangalica fajta növekvő népszerűsége hívta élete. Mára óriási, több napos programmá nőtte ki magát. Rengeteg hagyományo ételt, mangalica kolbászt lehet kóstolni. Érdemes kilátogatni. Reméljük a COVID elmúltával újra lesznek ilyen rendezvények!

 

Mangalica kalóriatartalma

A mangalica kalóriatartalma magasabb a normál sertésénél, lévén zsírosabb. kb 270 kcal szemben a kb. 220 kcal-s normál sertés hússal. Ezzel szemben a hagyományos tartású mangalica hús vitamintartalma viszont magasabb a hibrid fajákénál. A ketogén diétába mindenféleképpen belefér! :-)

Tartalomhoz tartozó címkék: disznótor mangalica