Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
hu
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Kolozsvári szalonna, úgy amitől még dédanyáink is megnyalnák az ujjaikat

Kolozsvári szalonna, úgy amitől még dédanyáink is megnyalnák az ujjaikat

Kolozsvári szalonna. Egy olyan finomság amelyet mindenki imád, de mi is a jó kolozsvári szalonna készítés titka?

Egyeltalán mitől kolozsvári a szalonna? Miben különbözik a normál füstölt szalonnától?

Mi a trükkje a jó szalonnának?

Kolozsvári szalonna

Forrás:darno-hus .hu

KOLOZSVÁRI SZALONNA

Röviden úgy fogalmazhatjuk meg, hogy pácolt, füstölt húsos szalonna, a sertés gerincoszlopáról lefejtett szalonnából! Az elkészítését először a XIX. században jegyezték fel, ami azóta sem változott sokat! A hagyományos füstölt szalonnától egyrészt a pácolásba

 

Mire van szükségünk egy jó kolozsvárihoz?

Húsos szalonna, ízlés szerint só, A pácoláshoz: kb 1 dkg fokhagyma/ liter páclé, 20 dkg só, egy kis salétromsó

Hogyan készítsük el?

Alapvetően a disznó gerincoszlopa mellől fejtjük le. Fontos, hogy vékony húsréteg is maradjon a szalonnán. A szalonnát egyforma darabokra vágjuk, és alaposan besózzuk! Sózás után 7-10 napig állni hagyjuk, és rendszeresen forgatjuk.

Ezután következik a szalonna pácolása! Vizet forralunk, annyit, hogy ellepje szalonnát. A vízbe sót és összetört fokhagymát szórunk, majd a páclét ráöntjük a szalonnára. Ezután újabb 10 napi érlelés következik. Amikor a szalonnát kivesszük a pácléből, meleg vízzel lemossuk, pár napig állni hagyjuk. Miután megszikkadt, mehet a hideg füstre. 3 , maximum négy napig füstöljük. Utána már csak egy hűvös kamrára van szükségünk! Hosszú ideig, hónapokig eláll. (A füstölés fontos. Ha tehetjük, keressünk valakit akinek van tapasztalata benne, de otthon is megpróbálhatjuk.)

A trükk ugyanaz mint minden házi kézműves terméknél: Az a trükk, hogy nincs különös trükk!

Ha így készítjük, garantált a siker. Még aki nem szereti a szalonnát az is imádni fogja! Reggelire, szimplán kenyérrel, vagy főzéshez ideális. A füstölt hús és szalonna ízének keveredése fenomenális! Keressetek rá a neten, mennyi fantasztikus recept van a felhasználásával!

Érdekesség hogy feljegyzések szerint valaha marha vérben is pácolták. Ez ma már többnyire nem igaz, maradt az ismertetett páclé!

 

Sokszor kérdés a kolozsvári szalonna ára

Nem nehéz belátni, hogy a fenti folyamat nem 1-2 napig tart, ezért a házi szalonna ára nem alacsony. Átlagosan úgy 3-4000 forint kilónként a házi kézműves termékek ára. Persze nagyüzemi módon lehet gyorsítani a folyamtokat, és ezzel csökkenti az árat, de az nem ugyanaz a kolozsvári lesz!

Egyébként  a szalonna sookáig olyan lesajnált melléktermék volt, mostanság azonban a kézműves termékek nagy becsben vannak a gasztonómiában, és az ilyen szalonnák ára a jó minőségű húsokkal vetekszik.

Egészséges a kolozsvári szalonna?

Annyira mint minden finom dolog. Mértékkel nem károsabb másnál!

Sokáig dogmatikusan elutasították a táplálkozásban a zsiradékokat, most már ez változott. Visszatalált a helyére a táplálkozásban. Szerencsére! Hisz túros csusza szalonna nélkül? Viccelsz?

Kóstold meg a szalonna kínálatunkat!

Tartalomhoz tartozó címkék: kolozsvári szalonna receptek szalonna