Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
hu
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Hat tipikus magyar étel, amitől minden külföldinek égnek áll a gyomra

Hat tipikus magyar étel, amitől minden külföldinek égnek áll a gyomra

Mottó:

"Disznósajt, fincsi mi?
Tehéntőgye rántva, fincsi mi?
Marhagyomor pörkölt, fincsi mi?
Kakas vér hagymásan, fincsi mi?
Füstölt marhanyelv, fincsi mi?
Disznó köröm pörkölt, fincsi mi?
Bikahere paprikás, fincsi mi?
Lazac pete, fincsi mi?"

Belga zenekar: Hús

 

Nagyon sok olyan közkedvelt, tipikus magyar ételünk van, amelyre egy külföldi rá sem tud nézni: ludas kása, zúzapörkölt, körmös pacal, hogy csak néhányat említsünk! Mondhatjuk, hogy nem tudják mi a jó! :-)

Persze ezek legnagyobb része minket is megoszt. Valaki vagy imádja, vagy rá sem tud nézni ezekre a nem mindennapi ételekre. Ezekből szedtünk össze most néhányat!

 

 

A magyar emberek híresek voltak arról, hogy az állat minden részét hasznosították. Semmi sem veszett kárba, hiszen szinte minden porcikából tudtak valamilyen különleges ételt készíteni. Így éltünk túl legalább egy, számtalan háborúval és éhínséggel megtűzdelt évezredet.

.

Ma már ezek az ételek magyar ételkülönlegességnek számítanak. Egyrészt azért, mert az évszázadok során már-már tökélyre fejlesztettük őket, így sikerült kikísérletezni azt, hogy igazán jó ízűek is legyenek. Egy külföldinek azonban nyilvánvalóan furcsák ezek az ételek. Pedig, ha megkóstolja, lehet, hogy megszereti őket, főleg akkor, ha környezetvédő és a költséghatékonyság híve.

.

Néhány példa a magyar ételkülönlegességekre

 

0., Pirított vér: Minden disznóvágás alfája és omegája. A frissen levágott sertés vére megpirítva, zsíron dinsztelt hagyymával. Minden francia gasztroőrült ezt kívánja. Vagy rá sem tud nézni? Nekünk magyaroknak a véleményektől függetlenül ízlik, és tényleg finom. Érdemes kipróbálni! 

Ez pédául nem szép, de legalább ronda :-) (forrás:recepletoltes.hu)

Pirított, hagymás vér

.

 

1., Pacal. Ez a szó így önmagában a szarvasmarha egy bizonyos testrészére, nevezetesen a kérődzéshez használt előgyomrára utal. Igazából, a legtöbb más állati testrészhez hasonlóan, sokféleképpen lehet elkészíteni, a legnépszerűbb verzió azonban a pacalpörkölt. Az egyébként korábban nálunk is megvetett, „béresételnek”, vagy a szegények ételének csúfolt pacal mostanra hatalmas népszerűségnek örvend. Magyarország mára a pacalimádók országa lett.

Valahogy így néz ki:

Pacal

.

2., Körömpörkölt. A disznó körméből, pontosabban a köröm körüli húsos területekből készült étel olaj helyett zsírral, és sok jó minőségű paprikával az igazi. Célszerű magunknak feldarabolni. A hentes által vágott hús ugyanis szilánkos lehet, bár ezen a forró vizes áztatás segíthet. A – jó sokáig főzött – körömpörkölt sűrű és ragacsos szaftját a legjobb szaftok között tartják számon.

Ez egy jól sikerült pörkölt lett:-) (Forrás: recept-kereso.eu)

Körömpörkölt

.

3., Kakastaréj pörkölt. Az igazi kakastaréj vagy „kakas erénye” pörkölt általában a kakas levágásának úgymond megkoronázása, jelképesen az utolsó étel, ami a kakasból készült. Házi galuskával vagy nokedlivel, tejföllel és kovászos uborkával igazi autentikus élmény.

.

4., Ludaskása. Nem csak Márton-nap körül örvend nagy népszerűségnek. Előnye, hogy az átlagos magyar ételekhez képest alacsonyabb a zsírtartalma. A libaaprólékból, rizsből és zöldségekből főzött étel így bátran adható gyermekeknek, illetve emésztési problémákkal küzdőknek is.

Ha jól sikerül így néz ki! (forrás:mindmegette.hu)

Ludaskása

.

5., Szalontüdő vagy pájsli. A Monarchia idején került át hozzánk ez az étel, melyet így az osztrákok is magukénak vallanak. A másnaposság ellen állítólag a legjobb orvosság. Krúdy szerint a legjobb elkészítési módja „bő lében, igen citromosan, piros pecsenyezsírral leöntve, esetleg gombóccal, mint a régi világban csinálták.”

.

6., Rántott velő. Bizony, a magyarok mindent kirántanak, még a belsőségeket is. A rántott velő előnye, hogy nem különösebben hosszú, nehéz vagy macerás az elkészítése, ellenben finom, és nem is túl drága étel.

.

Érdemes tehát bátran megismertetni ezekkel az ételekkel külföldi rokonainkat, ismerőseinket is. Lehet, hogy elsőre furcsának hatnak, de hiszen minden nemzetnek vannak különleges, egyedi ételei.

A magyar ételkülönlegességek nagy előnye viszont, hogy viszonylag olcsóak, környezetbarátok és csökkentik a húsipari hulladékképződést. A közhiedelemmel ellentétben az sem feltétlenül igaz, hogy bonyolult és időigényes lenne az elkészítésük. Nem utolsósorban pedig finomak, és nem is kimondottan egészségtelenek.

Jaj,a vége 7 lett és nem hat, de sebaj!

Ha van ötleted, mi az amitől feláll a szőr egy külföldi hátán, írd meg nekünk!

 

Fogyaszd te is jóízűen!

                            Ha pedig más magyar finomságot keresnél, irány a kolbászáruház kínálata!

 

Tartalomhoz tartozó címkék: magyar konyha