Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
hu
Ön itt jár: > Kezdőlap > Blog >

Zsírszalonna ára, sütése- Egy alulértékelt csemege

Zsírszalonna ára, sütése- Egy alulértékelt csemege A zsírszalonna ára mindig tükrözte a termék megbecsülését. Sokáig nagyon alulbecsült volt ez a finomság. Pedig igazán sok ételhez szükséges, ha igazán jót akarunk enni, és magában is igazán finom, főleg sütve.. Szerencsére a gasztroforradalommal, újra helyére került a zsírszalonna ázsiója, illetve a korábbi dogmatikus elutasítások a zsírfogyaaztásról is enyhültek. (Kiderült, hogy nem is a zsír tehet az elhízásról, sokkal inkább a koleszterin.Na de lássuk is mennyi a szalonna ára manapság, és mitől függ a kedvenc zsírszalonnánk ára, emelett röviden leírjuk,  hogy mire figyeljünk zsírszalonna sütése folyamán.

Zsírszalonna ára, minősége

A zsírszalonna ára nagyon nagy mértékben szóródik. Ennek természetesen az az oka, hogy vásárolható nagyüzemi, ipari szalonna, és házi zsírszalonna is az üzletekben. A házi zsrszalonna ára a legmagasabb. Egy jó minőségű, háztáji sertésből, kisüzemi módon készített, füstölt zsírszalonna ára eléri az 4.000 Ft-ot is. Főleg, ha füstölt. Ennek oka a rengeteg kézi szakmunka, és természetesen a háztáji sertés relatív magasabb ára.  Az érlelési idő is fontos tényező az árban, mert a hónapokig lógatással érlelt zsírszalonna az igaz, viszont ezt ugye hónapokig kezlni, tárolni kell, és nem lehet eladni. :-)  Viszont a minősége is a legjobb. 

Érdemes kipróbálni, igazi házi zsírszalonnából és nagyipari zsírszalonnval is megkóstolni egy jó csuszát párhuzamosan. Érezni fogjuk a különbséget. Nem is kicsit. Érdemes kipróbálni ezt a tesztet.

A másik véglet természetesen a nagyüzemileg tartott sertésből, húsüzemben készített zsírszalonna. Ezek a termékek nagyon rövid idő alatt kerülnek a polcokra. Nem érleltek, vagy csak minimálisan. A füstölés is füstpác, és nem a hagyományos szalonna füstölés. A zsírszalonna árak ebben a szegmensben jóval alacsonyabbak, akciózva 3.000Ft alatt is megkaphatjuk kg-át. Persze ne várjuk ugyanazt az élményt.

A mi javaslatunk, hogy érdemes jó minőségű zsírszalonnát venni, főleg, ha sütni szeretnénk, és fontos összetevője az ételünknek, vagy magában akarjuk fogyasztani.

Íme egy igazi házi zsírszalonna. Hát nem gyönyörű? :-)

Házi zsírszalonna

 

Zsírszalonna sütése

A zsírszalonna sütése disznótorokban mindig egy fontos feladat volt. Általában mindig a legtapasztaltabb böllér kapja a feladatott, nehogy odaégjen és finom legyen belőel a tepertő.

Persze a disznótoros a legjobb, de otthon is készíthetünk finom tepertőt. Az alábbiakban 5 kg zsírszalonna sütését írjuk le.

A zsírszalonnát kockákra vágjuk /kb 5X3 cm a legjobb.
Ezt a mennyiséget 2 részre osztjuk,1/3-2/3 arányban. Először egy kis zsírt melegítünk fel a lábosban, majd  felrakjuk a tűzre a kb 1/3-át a zsírszalonnának! (egy kis vizet is önthetünk a szalonna alá, ha nincs zsírunk.) Érdemes nagy, kb 10L-es lábost választani, hogy ne fröcsögjön ki. Sütés kezdetekor azért érdemes egy kis zsírt melegíteni alulra, hogy ne égjen oda a szalonnánk, amíg nem olvadt meg.

Ezután folyamatosan kevergetjük, amíg nem indul meg a szalonna olvadása. Közepes tüzet használjunk. Ha már kicsit megolvadt a szalonnánk, akkor hozzáöntjük a többit. Végig közepes vagy alacsony lángon sütjük.
Amikor a zsírszalonns a gyöngyözést abba hagyta, leszedjük a már kisült zsírt, szűrőt érdemes használni hogy ne kerüljön a zsírba semmi. Aranybarna az ideális töpörtyű. Azsírt edényekbe, bödönbe töltjük és hagyjuk megdermedni, hűvös helyen.
Ez a zsír kiválóan használható főzéshez, húsok sütéséhez. Az edény alján leüllepedett törmelékes zsír nagyon jó alapanyaga a pogácsának.

Ilyen a jól kisült tepertő:

Zsírszalonna kisütve- házi tepertő

Tartalomhoz tartozó címkék: szalonna tepertő