Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
hu
Ön itt jár: > Kezdőlap > Blog >

Pármai sonka, magyar házi sonka, Serrano sonka - Mi a különbség?

Pármai sonka, magyar házi sonka, Serrano sonka - Mi a különbség?

Ki ne imádná a mennyei ízéről híres sonkát? A pármai sonka, a serrano sonka és a magyar házi sonka is szárításos eljárással készül. Ennek keretein belül a gondosan kiválogatott, legfinomabbnak tűnő sonkákat egy jól szellőző helyen felakasztják. Az eljárás fontos eleme a húslé távozását elősegítő sózás, majd a megfelelő páratartalom és hőmérséklet beállítása a szárítás során. A pármaihoz és a serrano sonkához képest a magyar sonka elkészítésekor egy plusz lépés is bekerül az eljárásba: mégpedig a füstölés. Az alapvető különbséget a sonkák között tulajdonképpen a származási helyük és az elkészítés részleteiben fedezheted fel.

A pármai sonka Olaszországban készül

Már a sertéseket is úgy nevelik az északi és Közép-olaszországi hegyekben, hogy csak és kizárólag gyümölcsöt, gesztenyét, a parmezán sajtgyártásból visszamaradó melléktermékeket és a megfelelő minőségű árpát és kukoricát kapnak enni. Ezzel érik el, hogy húsuk egészséges és megfelelő legyen a híres pármai sonka elkészítéséhez, amit szerencsére itthon is megkaphatsz a boltokban.

 

A sonka elkészítésének első lépése a maximum 10-11 kilónyi friss sertéscomb többszöri besózása. A sót egyenletesen elosztják a hús felületén, amivel a mélyebb felszívódást segítik elő. A sózás után jöhet a hűtés, hogy a kombinált módszerrel a lehető legtöbb vizet elvonják a húsból. Ha már elegendő víz távozott, akkor jöhet az érlelésre való felkészítés, melynek során lemossák a megmaradt sót, a vágásfelszínt pedig egy speciális zsíros keverékkel kenik be, hogy a hús felszíne ne száradhasson ki. A 10-11 kilónyi hús az érlelési folyamat végére körülbelül 7 kilónyira csökken.

 

Párma környékén már a 16. század óta készítenek sonkákat magas falazatú sonka raktárakban és zsalugáteres ablakok mögött, amiket az időjárásnak megfelelően kezelnek. Így a sonka a megfelelő páratartalom és szellőztetés mellett érlelődhet 10-12, vagy akár több hónapon keresztül. Az egy kilónyi csontozott, szárított pármai sonkát megközelítőleg 13 000 Ft-ért vásárolhatod meg.

A pármai sonka ára elég boros, de mint olvahattátok majdnem a feléra szárad össze, több évig kell rá várni, csak megfelelően takarmányozott sertés a megfelelő hozzá,  és persze a sok évszázados tudást is meg kell fizetni.

Pármai sonka kínálat

Magyar házi sonka

A hagyományos magyar sonka szintén a sózásos, szárításos eljárással készül. A hús általában hazai zsíros húsú mangalicától vagy hízlalt sertésből származik. A sózás a már lehűtött húsnál történik meg, viszont itt a fűszerezésnél megjelenik a bors és a fokhagyma is. Az így besózott és feltornyozott húsokat egy héten keresztül pár naponta megforgatják, majd nedves pácban további 3-5 hétig tart az előkészítés.

 

Az áztatási idő lejárta után felakasztják és miután tökéletesen lecsöpögött, megkezdődhet a 3-4 napon keresztül tartó füstölés. Fontos információ, hogy a mediterrán országokban nem igazán bevett szokás a füstölés, hiszen az ottani tengerközeli mikroklíma képes ezt helyettesíteni. Nálunk viszont ez a leggyakoribb tartósító módszer. A kész sonkák a pármaihoz hasonlóan bekerülnek egy jól szellőző, hűvös helyiségbe, ahol megfelelő páratartalom mellett jól eltarthatóak. A magyar sonka kilónyi ára nagyjából 5000-7000 forint körülre tehető.

Természetesen nálunk is válogathatsz kiváló  füstölt sonkákból. A kínálatunk változó, Húsvét közeledtével bővül a kínálat, nyáron szűkül a fellehető házi sonkák kínálata.

Sokszor vita tárgya, hogy a mangalica húsa tényleg egészségesebb-e, mint a hagyományos sertésé. Erről írtunk egy bővebb cikket itt.

 

 

A spanyol Serrano sonka

Ez a spanyol kulináris különlegesség elsősorban az ibériai félszigeten nevelkedett fekete patás sertés húsából készül.(Spanyolul pata negra, a sertés neve.) A sertések többnyire árpán és kukoricán nevelkednek, majd kizárólag makkon élnek. A serranoi sonka érlelése a pármaihoz hasonló, de itt a tenger felől érkező sós levegő tartósítja, ízesíti a sonkát.  Azonban akár 18-24 hónapig is szárítják, hogy elérje a megfelelő állapotot az érleléshez, ami akár 5 éven keresztül is történhet a tökéletesen finom élményíz eléréséhez! Ha serranoi sonkát ennél, nagyjából 13 000 forint körül tudod megvásárolni kilóját. A serranói sonka ára nem kevés, de rengeteg időre van szükség, amire az asztalra kerülhet. 

Érdemes megkóstolni többféle sonkát, mert tényleg van közöttük különbség ízre. Mindegyik másképp finom. :-) Természetesen csak akkor, ha valődi sonkáról és megfelelő elkészítési módról beszélünk. A sós lével inekciózott, nem combhúsbolt készült "sonka" nem az.

Kolbászos csapat

Tartalomhoz tartozó címkék: füstölt sonka pármai sonka sonka