Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
hu
Ön itt jár: > Kezdőlap > Blog >

5 tipp, hogy igazán finom húsvéti sonkát sikerüljön vennünk!

5 tipp, hogy igazán finom húsvéti sonkát sikerüljön vennünk!

Valószínűleg mindenki járt már úgy, hogy nem sikerült igazán finom sonkához jutnia, így a várva-várt húsvéti csemege csalódást okozott! Ha néhány tanácsot megtartunk, amikor húsvéti sonkát választunk, elkerülhetjük a csalódást. Ebben igyekszünk segíteni.

Szerencsére évről-évre egyre több jó minőségű sonkához lehet hozzá jutni. Szóval csak egy kis körültekintésre van szükségünk, és remek sonkánk lesz.

Mi az igazán finom húsvéti sonka titka?

Először is, mi kell ahhoz, hogy a sonka igazán finom legyen a magyar ízlésnek?

  1. Természetesen jó minőségű, lehetőleg nagyobb súlyú sertésből készítse a sonkamester a sonkát

  2. Sonkát szeretnénk enni, szóval a sonka sonka legyen. Viccesen hangzik, de sajnos a boltokban kapható sonkák egy jó része nem sonka, hanem a sertés más részéből készül, esetleg húspépből van formázva.

  3. Az elkészítés módja legyen hagyományos. A magyar hagyományok szerint a sonkát egyszerűen csak sózzák, füstölik és érlelik.

  4. A füstölés tradicionális kemény fán füstölést jelent, és nem füst aromával kezelést.

  5. jó sonkához idő kell. A nyers, friss sonka sosem lesz igazán finom. Az értlelés minimálisan több hét, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy hűvös helyen, lógatva kell tárolni. Ez alatt a hús éri, íze egyre kellemesebb lesz. Fontos megemlíteni, hogy a magyar sózott sonka nem igényli, hogy évekig érjen. Vannak országok ahol ennek hagyománya van, de azok a sonkák másként készülnek. A magyar sonkának elég néhány hét, és már ehetjük is. Megkérdeztünk 1-2 termelőt, és ők 2-4 hetet mondtak.

Na de nézzük, mire is figyeljünk?

Húsvéti sonka kínálatunk már elérhető! Válogass kedvedre!

 

Hol vásároljunk húsvéti sonkát?

Talán banálisan hangzik, de tényleg fontos. Érdemes utánajárni, és olyan helyen vásárolni akik erre specializálódtak, vagy kimenni a piacra. Húsvéti időszakban nagyon nagy mennyiségben van kiváló minőségű sonka, mert mindenki erre az időszakra érleli a legnagyobb mennyiséget.

Tényleg van minden piacon, húsüzletben igazi hagyományos sonka! (Természetesen nálunk is lesz, 6-7 hentesmester sonkáiból kínálat! Egyébként egész évben kínálunk több termelőtől kiváló, hagymonáyos készítésű darabolt sonkát, füstölt csülköt, kötözött sonkát  parasztsonkát stb. ) Azt látjuk évről-évre nő az igényes termékek mennyisége.

Kikapcsolódásnak is jó évente egyszer válogatni a termékek között, szóval hajrá válogatni.

Kerüljük a lefóliázott, vizenyős csomagokat! Nem véletelnül vizenyőssek. Tuti, hogy sós vízben áztatott, vagy vízzel fecskendezett. Húsvét évente egyszer van. Kerüljön ekkor az asztalra jó állagú, kellemes füstös illatú friss termék. Ezt mndnki megérdemli az ünnepi asztalra. Szóval, ne előre csomagoltat vegyünk! (Persze az, más ha mi kérjük a friss áru vákuumozását.)

 

Figyeljünk a sonka állagára!

Figyeljünk arra, hogy a sonkának legyen tartása. Ne legyen plöttyedt, vagy vizenyős. Akkor tuti valami turpisság van a sonkával. Általában akkor vizenyős, ha beáztatták, vagy beinjekciózták sós folyadékkal. Ugye attól nehezebb lesz, és a sós víz nem túl drága hozzávaló…

Azért is fontos, hogy figyeljünk az állagára, mert így kiszúrhatjuk, hogy biztosan sonkát kapunk-e. A valódi sonkának van tartása, a hús része szálas, rostos.

A zsiradéktól ne ódzkodjunk. Fontos része az ízhatásnak a bőr alatti, és rostok közötti zsír. Attól lesz igazán szaftos a főtt sonka is!

 

A sonka színe sokat elmond

húsvéti sonka színe sokat elmond arról, hogy mennyire érett a sonkánk. A nagyon világos, szinte még nyers hús színű sonka csalódást fog okozni, az íze nem lesz igazi füstölt sonka íz. Legyen a színe sötétebb tónusú. Sötét rózsaszín vagy bordó. Akkor tutira érett már néhány hetet, és az íze kellemesen füstös, és sós lesz. Fontos még, hogy a jól kezelt sonkára nem ül ki a só. (Erre mindjuk már szinte mindenki figyel, és leginkább csak azért fontos, mert  esztétikailag jobban néz ki az a hús, amire nem ült ki só.)

Erre tényleg érdemes figyelni, mert a Húsvét előtti rohamban hajlamosak a sonka készítők is nyers sonkát kínálni.

A nagyon sötét, barnás színt is kerüljük, mert az lehet, hogy a szárazság jele.

 Mi ezért is csak a jól bevált termelőinktől kínálunk sonkát, a húsvéti szezonban. Akik több éve, és egész évben egyenlő minőséget kínálnak, azok Húsvétkor is nagyon odafigyelnek a saját renomájukra.

 

Valahogy így néz ki a tökéletes darabolt sonka. A kínálatunkból!

Húsvéti sonka darabolva

 

Itt találhatsz füstölt sonkát, ha inkább kósolnád, mint olvasgatsz róla! :-)

 

Nyers, füstölt sonkát vegyünk

Amikor húsvéti sonkára vágyunk annak két oka van. Egyrészt mert nagyon finom, másrészt a hagyományok miatt. Nos, a húsvéti sonka hagyományosan nyers füstölt sonkát jelent. Vegyünk nyers sonkát Húsvétkor, és ne hőkezeltet vagy előfözöttett. Majd megfőzöd otthon, ha úgy szereted. Már csak a hagyományok miatt és, és persze azért, mert fantasztikusan finom.

(Persze, ha megfogadjátok az első tanácsunkat, hogy friss áut vagyetek, akkor az úgy is nyers lesz!)

Azt is mindig kérdezzétek, meg, hogy kemény fán füstölt sonkával van dolgotok. Az az igaz, kellemesen füstös ízű. A Füstaromával kezelt termékek csalódást fognak okozni. Az ízük, és az állaguk miatt is. Kell a jó sonkaízhez az, hogy a sonka füstölés során, és érleléskor egy kicsit veszítsen a nedvesség tartalméból.

 

Magyart vagy külföldi sonkát válasszak?

Húsvét! Hagyományok! Válasszunk magyar terméket Húsvétkor. Külföldi sonkákból is óriási a választék, és sok közülük nagyon finom, de másként készül(het)nek, mint a magyarok. Más lesz az ízük, lehet, hogy főzni nem jó őket stb. Válasszunk hazai füstölt sonkát. Ha másért nem, a hagyományokért!

 

Keressük a megbízható forrást

Érdemes azt vásárolni ünnepek elött, amit vagy ismerünk, vagy mások ajánlanak!

Jaj de okos vagy, ezt mindenki tudja, gondolják most sokan, de azért legyünk őszinték, hányszor kapunk le csak úgy valamit gyorsan a polcról a hipermarketben?

Mi is arra koncentrálunk, hogy az évek ót bevált, és a vásárlók által felmagasztalt termelőinktől szerezzük be a sonkát. Nem kísérletezünk. Tudjuk, hogy már lassan elkezdik füstölni a termékeiket, amibőli a finom füstölt sonka lesz az ünnepekre.

Hat pont lett az 5-ből. Na jó, 5 és fél,de reméljük nem bánjátok. Húsvét előtt még jelentkezünk egy húsvéti recept ajánlattal is! Érdemes figyelni minket!

Reméljük segítettünk!

Kolbászáruház- A vidék házhoz jön!

 

 

Tartalomhoz tartozó címkék: füstölt sonka húsvéti sonka sonka