Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
hu
Ön itt jár: > Kezdőlap > Blog >

Kocsonya főzés titkai, avagy kocsonya készítés okosan

Kocsonya főzés titkai, avagy kocsonya készítés okosan

A klasszikus kocsonya receptet szinte mindenki ismeri, és készíti. Karácsony közeledtével különösen aktuális a kocsonya kérdés, hisz egy igazi tradicionális karácsonyi ételről beszélünk!

A kocsonya recept is olyan, -mint a többi hagyományos magyar ételünk-, jókat lehet vitatkozni arról, hogyan is készítsük, milyen hozzávalók a legjobbak hozzá…Néhány dologban azonban közösnek kell lennie a jó kocsonyának! Egy kocsonya receptet már egy korábbi cikkünkben bemutattuk, most nézzük, melyek a jó kocsonya titkai!

 

A jó kocsonya titkai!

Röviden jó alapanyag, jó sok fokhagyma, és elegendő főzés, amire szükségünk van a tökéletes kocsonyához! Na meg persze a jó háziasszony...de lássuk kicsit bővebben is!

A legfontosabb természetesen a jó alapanyag

Bőrös, porcos, csontos sertéshús. Legyen benne füstölt csülök, bőrös húsaprólék, börke darabok, füle-farka. (Arról sok a vita, hogy füstölt hús, vagy füst nélküli legyen az alapanyag. Ebben nem tudunk igazságot tenni…mi a füstöltre esküszünk, mert gazdagítja az ízeket, de füstölés nélküli húsból is fantasztikus étel a kocsonya, ha jól készítik. Nem könnyű jó kocsonya alapanyagot találni, de szerencsére mi tudunk kínálni kiváló füstölt csülköt! :-)

 

A másik titok kocsonya késztésekor a jó sok fokhagyma

A fokhagyma íze nélkülözhetetlen a jó kocsonyához, intenzív ízt ad az ételünknek. A fokhagymán kívül érdemes néhány zöldséget vagy fehérérpát is belerakni a főzővízbe, de ne vigyük túlzásba. Ez tényleg ízlés dolga, de a sok fokhagymát ne hagyjuk ki. Mi 1kg kocsonya húshoz egy jó nagy fej fokhagymát javaslunk, gerezdekre bontva, de nem kell megtisztítani.

Főzés előtt még ilyen rondák az kocsonya alapanyagok. :-)

  Kocsonya alapanyag, füstölt csülök

A kocsonya főzési ideje

A kocsonya készítése nem 10 perces feladat, a főzési idő kb. 4 óra. Sokan ott rontják el, hogy türelmetlenek, és hamar abbahagyják az abálást! A kocsonya a kollagénektől válik jó állagúvá, aminek a kifőzéséhez idő kell. Másrészt a kocsonyáról a víz egy jó részének el kell párolognia főzés közben. Ehhez is idő kell. Ha nem főzzük elég ideig, akkor a kocsonyánk nem fog megdermedni, és kocsonyássá válni!

Fontos még, hogy a kocsonya főzése alacsony intenzitással történjen, nem kell, hogy forrjon. Ezért inkább azt mondhatjuk, hogy abáljuk, és nem főzzük a húsokat!

 

A főzés után

Ha a főzést befejeztük, akkor a kocsonya készítése még nem fejeződött be! Van még egy fontos lépés. A kocsonya levét hagyjuk egy kicsit meghűlni, de külön a húsoktól, és a tetejéről távolítsuk el a zsír nagy részét! Sokkal esztétikusabb lesz a kocsonyánk mert nem lesz a tetején egy zsír réteg.

 

Ennyi lett volna röviden, hogy mire érdemes figyelni kocsonya készítésekor! Ha komolyan szereted a kocsonyát, akkor érdemes legalább egyszer elmenni a Miskolci kocsonyafesztiválra, vagy egy kicsit olvasgatni a Wikipédián a kocsonya történetéről. Sajnos ebből kiderül, hogy a kocsonya egyeltalán nem hungarikum, szinte minden országnak megvan a maga kocsonyája!

Keressétek a  jó alapanygokat, mondjuk nálnuk! :-) És tudjátok...ha butaságot írtunk, vagy van további tippetek írjátok meg nekünk!

Kolbászos csa

Tartalomhoz tartozó címkék: kocsonya receptek