Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
hu
Ön itt jár: > Kezdőlap > Blog >

Gyulai kolbász -Mi viselheti a nevet?

Gyulai kolbász -Mi viselheti a nevet?

Mi jut eszünk arról a szóról, hogy „gyulai”. Szinte biztos, hogy a gyulai kolbász a leggyakrabban elhangzó válasz. Kevés olyan élelmiszer van Magyarországon, amely olyan hatalmas múltra tekint vissza, mint a Gyulai kolbász. De minek köszönheti népszerűségét eza szárazkolbász, egyáltalán mit nevezünk Gyulai kolbásznak és miért érdemelte ki a Hungarikum címet?

Gyulai kolbász története

A 18- 19. századra a gyulai vásár, a környéken előállított élelmiszerek és a húsfeldolgozó ipar a hazai mellett, közép-európai hírnévre tettek szert. Az 1900-as évek elején már egészen Párizstól Rómáig kaphatók voltak az ifj. Balogh József házi gazdaságából származó gyulai hentesáruk. Ebben az időszakban több hentesmester, aki Gyulán vagy környékén tevékenykedett, Európa-szerte terjeszteni kezdte a hentesárukat, különösen a kolbászokat. Közülük Stéberl András emelkedik ki, aki felismerte a gyulai térségben és kolbász előállításban rejlő lehetőségeket és 1935-re megteremtette a Gyulai kolbász ipari, üzemszerű gyártását.  Még ugyanebben az évben a „kis páros Gyulai kolbász” Aranydiplomát szerzett a Brüsszeli Világkiállításon. Stéberl András olyan frappáns megoldásokkal szerettette meg a Gyulai kolbászt az emberekkel, amit a mai marketinges szakemberek megirigyelnének:

-          kóstolókat osztogatott az iskolákban

-          ízelítőket terjesztett a fővárosban

-          saját embereivel kerestette a Gyulait a hentesüzletekben, majd saját kereskedőit küldte oda, hogy ajánlják a Gyulai kolbászt

A Gyulai kolbász gyártása ma is eredeti helyszínén történik, hagyományos technológiák alkalmazásával: igazi bükkfával füstölik füstölőn és valódi érlelőben szárítják.

Sok-sok éven át őrizte a nép Gyulai kolbász tradícióját, aminek eredményeként 2010-ben az Európai Bizottság Oltalom alatt álló földrajzi jelzés (OFJ) védjegyhasználatát engedélyezte a gyulai kolbász számára. Majd 2013-ban felkerült a Hungarikumok listájára.

 

Mi viselheti a gyulai kolbász nevet?

Uniós törvény alapján, földrajzi védettségének (OFJ) köszönhetően a Gyulai Kolbász csak Magyarországon, csak Gyula és Békéscsaba közigazgatási területén belül gyártható meghatározott technológiai eljárások és szabályok betartásával. A Csabai és Gyulai kolbász között a legjelentősebb különbség, hogy a Gyulai kolbász tartalmaz borsot, míg a Csabai kolbász nem. Ha érdekel a Csabai kolbász teljes receptje, olvasd el korábbi cikkünket.

Gyula kolbász frissen

Gyulai kolbász a Hungarikumok között

A Hungarikum olyan megkülönböztetésre, kihangsúlyozásra méltó értéket jelöl, amely történelmi vagy jellemző tulajdonságával, különlegességével és színvonalával a magyar nemzet csúcsproduktuma.

Az agrár – és élelmiszergazdasági területén a Gyulai kolbász mellett olyan kedvelt élelmiszerek kapták meg a Hungarikum minősítést, mint, a Csabai kolbász, Debreceni páros kolbász, kalocsai fűszerpaprika-őrlemény, egri bikavér és még folytathatnánk a sor mert ebben a kategóriában összesen 25 Hungarikum szerepel.

 

 

 

Gyulai kolbász recept

A folyamatos minőség garantálásához szigorú elvárásoknak kell megfelelnie annak, aki eredeti Csabai kolbászt szeretne előállítani. Lássuk mitől gyulai a Gyulai kolbász:

Hús minőségi elvárás:

-          a magyar nagyfehér hússertés fajta mangalica és magyar lapály fajtákkal keresztezett, valamint a hampshire, duroc és pietrain fajták és hibridjeik legalább 135 kg-ra hizlalt egyedeinek feldarabolt húsa és kemény szalonnája

-          legalább 15% (m/m) kötőszövetmentes fehérje-tartalmú, 4-6 mm-es nagyságra aprított sertéshús- és kemény szalonna-szemcsékből áll

Gyártási technológia

-          kézi csontozási technika, amely igen alapos íneltávolítást tesz lehetővé

Kolbász nagysága

-          sertés vékonybélbe pározva (vagy szeletelésre gyártás esetén vízgőzáteresztő műbélbe) töltve

-          átmérője 26-40 mm, 18-26 cm-es hosszúságra pározott vagy szeletelt

Ízesítés és füstölés

-          sóval, csemege és csípős paprika őrleménnyel, fokhagymával, borssal és őrölt köménnyel ízesített, alapvetően bükkfával füstölt, szárítással érlelt-tartósítva

A Gyulai kolbász ára, a kolbász kiszerelésétől függően kerülhet akár 7.000 Ft-ba is. Ha a csemegepult előtt állunk, legyünk igényesek és inkább kevesebb, de jó minőségű húskészítményt vásároljunk.

 

 

Gyulai kolbász múzeum

Ha Gyulán járunk a fürdőzés és vár megtekintése után feltétlenül látogassunk el a Gyulai Kolbász Múzeumba. Ez a hely szolgál otthonul a Gyulai kolbász készítésnek és a húsipar történetének bemutatására A gyűjteményben helyett kaptak a korabeli kolbász készítő eszközök, kisiparos gépek, de bepillantást nyerhetünk a hentesmesterek életébe, munkájukba és a húsfeldolgozás fejlődésébe is.