Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
hu
Ön itt jár: > Kezdőlap > Blog >

A tökéletes Húsvéti sonka titkai

A tökéletes Húsvéti sonka titkai

A Húsvét egyet jelent a sonkával, azonban nem mindegy, hogy milyen sonka is kerül az asztalra. Nincs annál lehangolóbb mikor az egész évben várt sonka adagunk, lében tocsogós, puha, sótlan stb. Arra szeretnénk most iránymutatást adni, hogy mire figyeljünk a húsvéti sonkánk beszerzésénél.

 

 

Mi is a sonka? Mi a különbség a sonkák között?

Az ember évente csak néhányszor vásárol sonkát, így nincs nagyon tapasztalatunk benne. Tegyük a szívünkre a kezünket. Mit is csinálunk? Elmegyünk a legközelebbi hipermarketbe, és kiválasztjuk az egyik olcsóbbat. Sonka ez is az is, gondoljuk, pedig van is különbség!

A sonka tradicionálisan nyers sertéscomból készül. Sózzuk, több hétig pácoljuk, füstöljük, majd füstölés után több hónapig érleljük! Ekkor kapunk fantasztikus ízű, illatú sonkát! Ez a hagyományos elkészítés, de sajnos a boltokban kapható sonkák teljesen másképp készülnek!

Sós páclével befecskendezik, egy gyors füstölés, és már mehet is a boltba. A füstölés is leggyakrabban nem a hagyományos hidegfüstös pácolás, hanem valami nagyüzemi gyorsfüst! Legtöbbször nm is hideg-, hanem ún. meleg füstölési eljárás. Szóval nem sok köze van ahhoz, ahogyan elképzeljük, hogy az idős bácsi a kert végi füstölőben gondosan füstöli bükkfán, majd szellőztet, majd újra füstöli, majd felakasztja a kamrába…

A fentiekből látszik nagyon is nem mindegy hogyan készül a sonka!

Sőt, nagyon sokszor nem is sonkából készül a sonka, hanem a sertés valamilyen kevésbé nemes részéből, szóval legyünk résen.

   Húsvéti sonka

 

Hogyan vásárolj sonkát?

Először is mindig ellenőrizzük a cimkén, hogy a sonka tényleg sonka-e! Sokszor meg fogunk lepődni! Lesz ott lapocka, tarja, csülök. Ettől mé lehet finom, de nem sonka lesz, hanem valami más..

A fentiek miatt azt javasoljuk, hogy inkább preferáljuk a kisebb boltokat, ahol meg tudjuk kérdezni, honnan való, hogyan készült stb. Kérjük a hentest, hogy mi hideg füstölésű, hagyományost szeretnénk! Meg fogjátok látni, hogy ez nem is olyan könnyű, ideje időben lekezdeni a keresgélést. Húsvét előtt már nem nagyon lesz igazi sonka a boltokban…

Szerintünk érdemes a magyar sonkát preferálni két okból: Egyrészt ezzel ki vidéki családi gazdaságokat, és ezzel együtt családokat támogatunk, másrészt pedig hazánkban annak, hogy mit lehet füstölt sonkának nevezni kötött szabályai vannak.

Összefoglalva: Legyen biztosan sonka a sonka, legyen lehetőleg hideg, keményfás füstölésű

Ha tehetjük, vegyünk egészet csonttal együtt. Nem baj, ha túl nagy! Majd csak egy részét főzzük meg!

 

Na de mégis? Hogyan ellenőrizhetjük sonkánk minőségét?

Van az a mondás, hogy olcsó húsnak, híg a leve. Valószínűleg innen származik.

Szóval, nyomkodjuk meg a sonkát, ha puha, „lédús”, akkor az tuti, hogy nem az amit keresünk. A sonkánknak legyen feszes textúrája, legyenek a húsnak rostjai!

A legjobb, ha egy tűt nyomunk a sonkába, és megnézzük és megszagoljuk mit látunk/érzünk! A szemünk és orrunk nem fog becsapni!

Amennyiben tutira akarunk menni a vásárlásnál, javasoljuk a saját kézműves termékeinket! Hidd el nem bánod meg!

 

Ha megvan a sonkánk, már csak a sonka főzése marad hátra!

Kellemes Húsvétot!

Kolbászos csapat!