A sonka főzése, avagy mi a jó fott sonka titka

A húsvét az egyik legnagyobb családi ünnepünk, amelyhez a húsvéti sonka elengedhetetlen kellék! De mi is kell az igazán finom főtt sonkához?
Sonka főzése
Mondanunk sem kell az egyik legfontosabb összetevő a jó füstölt sonka,- ideális ha hagyományos házi sonkát tudunk beszerezni-, na de hogyan is főzzük, hogy ne rontsuk el!
Elöljáróban annyit, hogy Kb 2.5-3 órára lesz szükségünk az elkészítéshez, ha az áztatás nem számítjuk bele. Előkészítés Főzés előtt mossuk meg a sonkát, majd áztassuk 1-2 órát hideg, bő vízben. Fontos, hogy a zsíros réteget ne vágjuk le, mert kiszárad a sonkánk a főzés során, illetve fontos íz anyagokat veszíthetünk! Ha nagyon sós a hús, akkor egy egész éjszakát is áztathatjuk! (Hogyan tudhatjuk, hogy nagyon sós? Egyszerű. Kóstoljuk meg J) Áztatás után öntsük le a vizet róla, majd újból öntsük fel friss hideg vízzel, úgy hogy ellepje! Már indulhat is a főzés!
Sonka recept
Mi kerüljön a sonka főzésekor a főző vízbe? (Kb 3 kg sonkához)
• 3 kg füstölt sonka
• 1-1db sárgarépa és petrezselyem
• 1 db vöröshagyma
• 3 db babérlevél
• egy púpozott kávéskanál bors
• 5-6 gerezd fokhagyma
Ízlés szerint borókabogyót is tehetünk a sonka mellé. Ezzel viszont vigyázzunk, mert ugyan nagyon finom, de nem mindenki szereti! Ugyancsak önthetünk némi bort is a sonkához. (fehéret természetesen) A főzési idő kb annyi óra lesz, ahány kg-os a sonkánk. Fontos , hogy a főzés lassú tűzön történjen. Amíg a víz fel nem forr, lehet erősebb a tűz, de később rakjuk olyan alacsonyra a hőfokot, hogy lassan “rotyogjon”. Amikor elkészül hagyjuk a főző lében kihűlni a sonkát, csak később vegyük ki!
Forrás: allrecipes.com; klikk a képre a sonka kínálatunkhoz!
A sonka szeletelése
Főzés után hagyjuk kihűlni a sonkánkat szeletelés előtt. Sokan idegenkednek a zsírosabb részektől, mi még is azt ajánljuk, hogy egyben szeleteljék, mert úgy az igazi! (Ha valaki nem szereti, majd otthagyja.)
A sonkához kiválóan passzol a torma és a mustár! Kínáljunk azt is hozzá. Szerintünk speciel igazán a torma!
Tippek sonka főzéshez
- A főtt sonkát kihűlés után mindig hűtőben tároljuk. Nagyon sokáig fogyasztható marad!
- Ne rakjuk a főtt sonkát zárt edénybe! Szellőznie kell, hogy sokáig elálljon, és finom maradjon
- A főzőlé nagyon jó alapja a bablevesnek, sóletnek! Isteniek lesznek tőle az ételek!
- A főzőlében a tojásokat is megfőzhetjük. Kellemesen sósak, és egyedibbek lesznek tőle!
- Kötözött sonkánál figyeljünk a kötöző anyagra! Főzés után mindjárt vegyük le a sonkáról!
- Ha csontos a sonkánk, mindig csonttal főzzük! Nehogy kivegyük belőle!
- Készítsétek el az Ízzel-lélekkel blog klassz, sonkás hidegtálját
Kolbászos Csapat