Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
hu
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Barbecue szósz – Top 5 tipp fantasztikus szószokhoz

Barbecue szósz – Top 5 tipp fantasztikus szószokhoz

A barbecue-ról mindenkinek vallami jó kis szaftos hús jut eszébe, abban biztosak vagyunk. De miben is tér el a grillezéstől a barbecue-zás. (Gyönyörűen, magyarosan :-))  Mi kell egy ütős barbecue szószhoz? Ezt a kérdést járjuk körbe röviden!

Ugan nekünk is vannak fantsztikus házi barbecue szószainkde a saját készítésú mindig jobban esik!  Úgy, hogy hajrá! Nekilátni! :-)

Mi jut eszedbe, ha azt a szót hallod: barbecue?

Van, akinek a grillezéssel készült szaftos húsok, van, akinek a speciális szósz.  Jó, ha tudod, hogy ennek a szónak a jelentése magában foglalja a speciális grillezési technikát, tehát a sütési módot, de magát a végterméket, azaz a fincsi husikát is jelenti.

 

Mi a lényege a barbecue sütési módszernek, miben tér el a hagyományos grillezéstől?

Az igazi autentikus amerikai barbecue sütés lényege, hogy lassan, alacsony hőfokon, akár több óráig is eltartó folyamat. Mindez azért telik ilyen sok időbe, mert egyrészt egészben sütik a jó előre bepácolt húst, másrészt a hús nem közvetlenül érintkezik a tűzzel, hanem indirekt hőben, az füstös környezetben puhul, innen ered a barbecue-ra jellemző füstös ízvilág.

A minőségi barbecue sütés harmadik kulcsfigurája a pácolás és a füst mellett a jól elkészített barbecue szószban rejlik.

Nem arról a szószról van szó, amelybe mártogatjuk a kész húst. Hanem a dolog lényege az,  hogy a legjobb barbecue elkészítéséhez elengedhetetlen, hogy a sütés vége előtt egyszer vagy kétszer a legjobb minőségű szósszal átkenjük a húst.

Fontos, hogy a húsnak nem kell tocsognia a szószban, csak át kell vennie a zamatos fűszerek ízét. Ezen kívül a szósz cukortartalmának karamellizációja lesz az, ami a végén létrehozza azt az összetéveszthetetlen barbecue ízvilágot.

A speciális barbecue ízvilágot legjobban a  Kansas Cityből származó szósz adja vissza.

Barbecue party

 

Lássuk, melyek az legfontosabb tudnivalók, hogy saját készítésű barbecue szósszal tudd elvarázsolni a vendégeidet!

  • Egy hagyományosnak mondható barbecue szósz összetevői a következők:

                       3 csésze kechup,

                       1/2 csésze víz,

                       1/2 csésze fehér borecet,

                       2/3 csésze barna cukor,

                       1/4 csésze hagyma,

                      3 evőkanál vaj, 2 evőkanál mustár,

                      1/2 evőkanál fekete bors,

                      1 evőkanál só, egy csipet cayenne bors, egy csipet vörös bors. (A könnyebb kimérés miatt a csésze űrtartalma 2,5 dl.)

 

  • Elkészítése nagyon egyszerű. Serpenyőben olvaszd fel a vajat, majd a hagymát dinszteld meg benne aranysárgára. Ezután öntsd hozzá a többi hozzávalót és miután összekeverted, főzd 20 percig lassú tűzön.

 

  • Ha az egyediségre törekszel, akkor kísérletezhetsz különböző módozatokkal, akár megalkothatod a saját egyedi barbecue szószodat is. Folyékony összetevőként használhatsz paradicsomlét, erőlevest, sört, Jack Daniels-t, fehérbort, ecetet, vagy ezek kombinációját is jól hasznosíthatod.  A száraz adalékok közül a barna cukor szintén elterjedt összetevő, de mézzel vagy juharsziruppal is helyettesíthető. A chili, Tabasco, fokhagyma, mustár ugyancsak gyakori ízfokozó adalék.

 

  • A szószok első számú felhasználási módja a húsok kenegetése sütés közben.  Vigyázz arra, hogy a paradicsom és cukor tartalmú készítmények könnyen megbarnulnak, ezért csak a legvégén használd.

 

  • Nagyon fontos kitétel még a húsok megfelelő előkészítése. Általános szabályként elmondható, hogy egy kis só és bors valamennyi jó minőségű hús ízét tökéletesen kiemeli. De a fokhagyma felhasználásával is tökéletes ízvilágot tudsz teremteni.

Csak elhatározás kérdése, és te leszel a környék legtutibb barbecue szósz specialistája.

Kolbászos csapat

Tartalomhoz tartozó címkék: barbecue grill