Barbecue szósz – Top 5 tipp fantasztikus szószokhoz

A barbecue-ról mindenkinek vallami jó kis szaftos hús jut eszébe, abban biztosak vagyunk. De miben is tér el a grillezéstől a barbecue-zás. (Gyönyörűen, magyarosan :-)) Mi kell egy ütős barbecue szószhoz? Ezt a kérdést járjuk körbe röviden!
Ugan nekünk is vannak fantsztikus házi barbecue szószaink, de a saját készítésú mindig jobban esik! Úgy, hogy hajrá! Nekilátni! :-)
Mi jut eszedbe, ha azt a szót hallod: barbecue?
Van, akinek a grillezéssel készült szaftos húsok, van, akinek a speciális szósz. Jó, ha tudod, hogy ennek a szónak a jelentése magában foglalja a speciális grillezési technikát, tehát a sütési módot, de magát a végterméket, azaz a fincsi husikát is jelenti.
Mi a lényege a barbecue sütési módszernek, miben tér el a hagyományos grillezéstől?
Az igazi autentikus amerikai barbecue sütés lényege, hogy lassan, alacsony hőfokon, akár több óráig is eltartó folyamat. Mindez azért telik ilyen sok időbe, mert egyrészt egészben sütik a jó előre bepácolt húst, másrészt a hús nem közvetlenül érintkezik a tűzzel, hanem indirekt hőben, az füstös környezetben puhul, innen ered a barbecue-ra jellemző füstös ízvilág.
A minőségi barbecue sütés harmadik kulcsfigurája a pácolás és a füst mellett a jól elkészített barbecue szószban rejlik.
Nem arról a szószról van szó, amelybe mártogatjuk a kész húst. Hanem a dolog lényege az, hogy a legjobb barbecue elkészítéséhez elengedhetetlen, hogy a sütés vége előtt egyszer vagy kétszer a legjobb minőségű szósszal átkenjük a húst.
Fontos, hogy a húsnak nem kell tocsognia a szószban, csak át kell vennie a zamatos fűszerek ízét. Ezen kívül a szósz cukortartalmának karamellizációja lesz az, ami a végén létrehozza azt az összetéveszthetetlen barbecue ízvilágot.
A speciális barbecue ízvilágot legjobban a Kansas Cityből származó szósz adja vissza.
Lássuk, melyek az legfontosabb tudnivalók, hogy saját készítésű barbecue szósszal tudd elvarázsolni a vendégeidet!
- Egy hagyományosnak mondható barbecue szósz összetevői a következők:
3 csésze kechup,
1/2 csésze víz,
1/2 csésze fehér borecet,
2/3 csésze barna cukor,
1/4 csésze hagyma,
3 evőkanál vaj, 2 evőkanál mustár,
1/2 evőkanál fekete bors,
1 evőkanál só, egy csipet cayenne bors, egy csipet vörös bors. (A könnyebb kimérés miatt a csésze űrtartalma 2,5 dl.)
- Elkészítése nagyon egyszerű. Serpenyőben olvaszd fel a vajat, majd a hagymát dinszteld meg benne aranysárgára. Ezután öntsd hozzá a többi hozzávalót és miután összekeverted, főzd 20 percig lassú tűzön.
- Ha az egyediségre törekszel, akkor kísérletezhetsz különböző módozatokkal, akár megalkothatod a saját egyedi barbecue szószodat is. Folyékony összetevőként használhatsz paradicsomlét, erőlevest, sört, Jack Daniels-t, fehérbort, ecetet, vagy ezek kombinációját is jól hasznosíthatod. A száraz adalékok közül a barna cukor szintén elterjedt összetevő, de mézzel vagy juharsziruppal is helyettesíthető. A chili, Tabasco, fokhagyma, mustár ugyancsak gyakori ízfokozó adalék.
- A szószok első számú felhasználási módja a húsok kenegetése sütés közben. Vigyázz arra, hogy a paradicsom és cukor tartalmú készítmények könnyen megbarnulnak, ezért csak a legvégén használd.
- Nagyon fontos kitétel még a húsok megfelelő előkészítése. Általános szabályként elmondható, hogy egy kis só és bors valamennyi jó minőségű hús ízét tökéletesen kiemeli. De a fokhagyma felhasználásával is tökéletes ízvilágot tudsz teremteni.
Csak elhatározás kérdése, és te leszel a környék legtutibb barbecue szósz specialistája.
Kolbászos csapat