A szafaládé nem egy vastagabb virsli! Mi a különbség a virsli, a krinolin és a szafaládé között?

A száműzöttek
A húspépből készített termékek iránt divat ma ellenérzéssel viseltetni. Számtalan hatásvadász videó kering az Interneten arról, hogy ezek mennyire károsak, mennyi szemetet tartalmaznak, utalva arra, hogy aki csak teheti, ne egyen ezekből. A virsli és a párizsi már a legtöbb családban tiltólistán szerepel. Sokan ezért sem tudják eldönteni, hogy a szafaládé is számkivetett-e.
A kiűzetés oka
Nos, a válasz, ahogyan a legtöbbször, az összetevőkben rejlik. Fontos tudni ugyanis, hogy a virslit és a párizsit alapvetően nem azért kell száműzni a családok asztaláról, mert húspépből készültek. Nem a húspép jelenti ugyanis a nagy egészségügyi, illetve élelmiszer-biztonsági kockázatot, hanem a nagyipari feldolgozás. Ezek az élelmiszerek tudniillik általában nem higiénikus környezetben készülnek, és rengeteg adalékanyagot, tömegnövelőt, tartósítószert, illetve „ismeretlen” összetevőt is tartalmazhatnak, melyekről – talán nem is teljesen alaptalanul – többen úgy tartják, hogy akár több féle betegséget is okozhatnak. Feltételezésekből tehát nincs hiány a közgondolkodásban.
A különbség
A kolbászáruház által forgalmazott szafaládék – mint ahogyan ez az összes többi termékünkre is igaz – szinte kizárólag természetes alapanyagokat tartalmaznak. Szafaládéink többnyire magyar családok, háztáji gazdaságok termékei, akik törekszenek arra, hogy az előírások betartása mellett minél inkább hagyományos, természetes, egészséges termék kerüljön az asztalodra. Így az általunk forgalmazott szafaládét semmiképpen sem szükséges felvenned a száműzöttek listájára! Szafaládéink sokkal inkább a kegyeltjeid lesznek: miután megkóstoltad őket, biztosan a szívedbe zárod majd a házi szafaládékat!
.
Ezek kolbászok, de kolbászból is van sokféle! Győzzük csak megkülönböztetni! :-)
Ha inkább válogatnál házi kolbászainkból, akkor katt ide! Hátha lesz szafaládé is!
De mi is pontosan a szafaládé?
A 2017 augusztusában kiadott Magyar Élelmiszerkönyv már pontosan előírja, milyen szempontoknak kell megfelelnie egy hústerméknek ahhoz, hogy szafaládévá lehessen nyilvánítani. A szafaládé eszerint 28-36 mm átmérőjű, természetes vagy műbélbe töltött húspép alapú termék lehet. Hőkezelhetik főzéssel, lehet füstölt vagy füstöletlen, esetleg füst ízesítésű.
A szafaládé színhústartalma legalább 55% kell, hogy legyen, valamint további legalább 10% hústartalomnak kell származnia a csontokról mechanikusan lefejtett húsból. Leggyakrabban fekete borssal, gyömbérrel, paprikával és fokhagymával fűszerezett, bélbe töltött, általában párban árusított. A minőségi szafaládét a virslihez hasonlóan főleg marhahúsból készítik, de fűszerezésük és vastagságuk különböző.
Ezek szerint a szafaládé tehát egy olyan hústermék, mely legalább 65% hústartalommal rendelkezik összesen. Ezzel a számmal pedig a legtöbb más, húspép alapú terméket – a hagyományos vagy frankfurti virslit, a krinolint, illetve a csemege debrecenit – megelőzi.
Alapvetően nagyon hasonlít a virlihez, többnyire csak az összetétel elolvasása után lehet eldönteni melyik is.
Ezzel szemben a krinolin...
A krinolin is közel hasonló virslihez, azonban vastagabb. Kb. 3-3.5 cm átmérőjű, húspépet tartalmazó, főzéssel hőkezelt, füstölt vagy füst ízesítésű húskészítmény. Természetes és műbélbe is lehet tölteni. A hústartalom a késztermékre vonatkoztatva legalább 40%. Nem tartalmaz 3 mm-nél nagyobb índarabot. Harapás után se nem puha, se nem kemény, jól összeáll.
Színe világos rózsaszínű. Fűszerezése: bors-, fokhagyma- és fűszerpaprika. A tényleges fűszerösszetétel tájegységenként eltérő.
Kellemesen, enyhén sós ízű. Enyhén füstös illatú és ízű. A minőségi krinolin remek reggeli! Nem összetévesztendő a virslivel.
A krinolinnal kapcsolatban külön érdekesség, hogy elnevezését állítólag egy francia szoknyafajtáról kapta. (keményített női alsószoknya) Ez vajon igaz vagy sem, és ha igaz, hogyan alakult ki ez az elnevezés, azt sajnos nem tudjuk biztosan. Ha valakinek van erről információja, küldje le nekünk.
Ne félj tőle a szafaládétól és a krinolintól!
A jó minőségű, természetes alapanyagú szafaládétés krinolint tehát bátran tálalhatod családod, gyermekeid asztalán. Hiszen, ezek a termékek nem csak magas hústartalommal rendelkeznek, de elhanyagolható mennyiségű természetellenes aromát, tartósítószert, illetve adalékanyagot tartalmaznak.
A kis családi gazdaságokban készült hústermékek esetén pedig attól sem kell tartanod, amitől a nagyiparban készült áru hemzseg: a szeméttől, és a nem megfelelő higiéniai körülmények miatt belekerült bacilusoktól. A házi szafaládé egy előfőzött étel, így további nagy előnye, hogy nem szükséges sokáig sütni vagy főzni, sőt, ínyencek akár nyersen is fogyaszthatják.
Bármilyen ételt is készítetek a kolbaszaruhaz.hu által forgalmazott kiváló szafaládékból, biztosan kedvetekre és egészségetekre fog válni!
Ha inkább a házi szalámik között válogatnál , akkor katt!
Kolbászáruház