Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
hu
Ön itt jár: > Kezdőlap >

A kolbász sütése,- praktikák, hogy igazán finom legyen

A kolbász sütése,- praktikák, hogy igazán finom legyen

A kolbász sütés klassz dolog, mert egyszerűen gyorsan, nagyon finom ételt kapunk. Emellett vendégváráshoz is remek dolog, mert tipikus magyar étel, amit szinte mindenki szeret. Kolbászt szinte mindenki süt, ezért kicsit olyan mint a foci. Mindenki ért hozzá. Mindenki tudja a tuti receptet, hogy mit kell tenni, hogy ne durranjon szét, hogy ne száradjon ki, ízletes maradjon.

Azonban a kolbász sütése bosszantó is tud lenni, hasonlóan a hurka sütéséhez. Szétdurran, kifröccsen a zsír, megég a kolbász. Ezeknek a bosszúságoknak az elkerülésében szeretnénk segíteni.

Mire figyeljünk kolbász sütésekor?

Minden családban van egy nagymama, anyuka aki tud tökéletes kolbászt sütni. Mi a titkuk?

Van néhány alapvető dolog, ami a kolbász sütéshez fontos:

  1. Alapvetően sütni való kolbászt kell készíteni vagy venni. (Aki szerencsés frissen készült kolbászt süthet, azt semmi sem múlja felül. Persze aki disznót vág, nem olvassa ezt a cikket, mert sok újat nem tudunk mondani. Szóval mondjuk inkább, hogy egy jó hentestől vegyünk sütni való kolbászt!

  2. A kolbász minősége nagyon fontos! Jó kolbász vegyünk! Ez nem olcsó, de ököl szabályként a jó kolbász kilós ára nagyjából egy kiló színhús ára. Ha túl olcsó, akkor gyanakodjunk…

  3. Fagyasztóban tárolt kolbászból is lehet nagyon finom sült kolbászt készíteni. Akár hónapokig is eláll.

 

 

Tanácsok:

A fagyasztott kolbász ne olvasszuk ki teljesen, mielőtt sütőbe rakjuk

Megszurkálhatjuk a kolbászt, ha friss, de ne nagyon, mert szétdurran (A hurka sütése külön sztori, azt egy külön posztban megírjuk!)

Fagyasztott kolbász nem tanácsoljuk megszurkálni. Nagyobb valószínűséggel szétdurranhat

Hideg, vagy csak enyhén megmelegített sütőbe rakjuk a tepsit

Takarjuk le a tepsit, mert így nem ég meg a kolbász és nem fröccsen ki a zsír

Magas falú tepsit használjunk

 

.

Grillezni is remek dolog a kolbászt. Jó nyári mulatság, és ilyen ínycsiklandó eredménye lesz. (De most nem ez a témánk)

.

  Grillezett kolbász

 Ha szereted a házi kolbászt, itt sok félét találsz!

.

A kolbász sütés menete

Nem ördöngősség a kolbász előkészítése sütéshez, és nem tart soká a kolbászsütés. A kolbász sütési ideje 45 perc!

Mi azt javasoljuk, hogy ha friss a kolbász, akkor a kolbászokat alaposan szurkáljuk meg villával, hogy a zsír ki tudjon folyni belőle. Beletesszük a kolbászokat a tepsibe, éppen annyi vizet öntünk alájuk, hogy csak 3-4 mm víz legyen a tepsiben, és még csak egy picit átmelegített, max 100 fokos sütőbe rakjuk a tepsit. 180-190 fokos legyen a sütő sütéskor így kb. 40-45 perc alatt pirosra sül a kolbász. Az utolsó negyed órában érdemes gyakran figyelni, mert kolbásztól függően eltérhet a sütési idő. (Mennyire zsíros, milyen hideg stb.)

Ne forgassuk túl sokat a kolbászt! Szerintünk 2-szer elég: a sütés 2/3-nál, majd egyszer vissza a befejezés előtt pár perccel.

Ugyancsak fntos, hogy le legyen takarva a kolbász alufóliával, így nem ég meg és nem fröccsen ki a zsír! Csak az utolsó 10 percben vegyük le az alufóliát a kolbászról!

Lehet enni magában, mustárral, kenyérrel, zöldségekkel, krumplipürével, savanyúságokkal – ki mivel szereti! A mi tippünk, magában mustárral és kenyérrel!

Jó étvágyat hozzá!

Ha kolbászt szeretnél készíteni, itt egy évszázados családi receptet találsz!